Nyári, hűvös napokon jól esik a meleg leves. Ilyen alkalmakra kiváló lehet a spenótos édeskömény krémleves, amely nem csupán gyorsan elkészíthető, de egészséges és kímélős is..
Hozzávalók
- 1 ek olívaolaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 szál zellerszár
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 kis fej édeskömény
- Fél liter levesalap
- 10 dkg bébi spenót
- Tálaláshoz: Snidling, joghurt
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát felaprítjuk, a zellerszárat felszeleteljük.
- Az édeskömény gumókat vékony csíkokra szeleteljük, a zöldjét, szárát felaprítjuk.
- Az előkészített zöldségeket az olajon néhány percig puhára sütjük, majd felöntjük az alaplevessel. Forráspontig melegítjük, majd fedő alatt, alacsony hőfokon kb 15 percig rotyogtatjuk.
- Közben a spenótot átmossuk, lecsurgatjuk.
- Amikor a zöldségek puhák, a leveshez adjuk a spenót leveleket, lehúzzuk a tűzhelyről. fedő alatt 1-2 percig pihentetjük, majd krémessé turmixoljuk.
- Aprított snidlinggel és esetleg 1-2 kanálnyi krémes joghurttal tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss, magvas kenyérrel, zsemlével.
- Az édeskömény lehetőleg zsenge legyen, ha nem az, a külső, vastag réteget hasznosítsuk más ételhez (pl gyalulva coleslaw salátához), és ebben az esetben 3 gumót alkalmazzunk!
- Zellerszár helyett alkalmazhatunk 1 db kockákra vágott burgonyát is – ezáltal sűrűbb lesz a leves.
- Krémesebb lesz a leves, ha turmixolás után szűrőn átnyomjuk.
- Joghurt helyett alkalmazhatunk tejfölt vagy tejszínt is.
- Az alapleves lehet zöldség vagy csirkeleves – természetesen az utóbbival készítve a leves nem vegán vagy vegetáriánus.
- A spenótos édeskömény leves ideális hűvös nyári estékre – továbbá szuper egészséges, így fogyasszuk diétás, karcsúsító és egészséges étrendek keretében. Méregtelenítésre is alkalmas.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu