Ez a csirkesült édesköménnyel egy különleges verzió, ideális családi hétvégi vasárnapi ebédre vagy vendégváró vacsorára. Tálaljuk sült burgonyával vagy krumplipürével és valami különleges zöldsalátával vagy párolt zöldségekkel.
Hozzávalók
- 1 db citrom, félbevágva
- 1 db vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma, hámozatlan
- 2 fej édeskömény
- 10 szál kakukkfű
- 4 szál rozmaring
- 4 db babérlevél
- 1,7 kg (kb) egész csirke
- Olivaolaj
- Só és bors
- Kb 1dl fehér bor vagy csirke alapleves
Elkészítés
- A sütőt 220 C fokra előmelegítjük.
- A hagymát meghámozzuk, majd 6 gerezdre vágjuk. Mindkét édesköményt 4 szeletre vágjuk (hosszában). Ezeket egy nagy tepsiben elrendezzük. A zöldségekhez 4 gerezd fokhagymát, 6 kakukkfű szál leveleit, 3 rozmaringot és 2 babérlevelet szórunk. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk kevés olajjal, majd ráfacsarjuk a citrom felét.
- A csirkét a zöldségekre helyezzük (mellkassal felfelé nézve). Bedörzsöljük némi olajjal, sózzuk, borsozzuk. A maradék zöldfűszereket (szárakkal együtt) az üregbe töltjük a citrom másik felével együtt.
- A kifacsart citrom felet a zöldségek közé dugjuk a tepsiben.
- A tepsit a sütő közepébe tesszük, majd a hőfokot 200 ° C -ra állítjuk.
- 20 percig sütjük, majd kivesszük a tepsit a sütőből, és óvatosan megfordítjuk a csirkét, és további 20 percig sütjük.
- Visszafordítjuk a csirkét – az üregből kiöntve a keletkezett levet. A zöldségeket átforgatjuk. Hozzáadjuk a bort vagy levest.
- A sütőt 180 fokra állítjuk, és a csirkét körülbelül 30 percig szép barnára sütjük.
- A comboknál leteszteljük, hogy átsült-e a csirke. Beleszúrunk egy kést az alsócombokba – ha tiszta lé folyik ki, akkor kész van, ha pink, akkor további 5-10 percig sütjük, és megint leteszteljük.
- A kész csirkét egy tálaló edénybe tesszük, lefedjük fóliával és 10 percig pihentetjük. A tepsiben hagyjuk a zöldségeket, és tálalásig a sütőben melegen tartjuk.
- Tálalás előtt a csirke köré kanalazzuk az édesköményt – a keletkezett mártást egy kis kancsóba töltjük.
- A csirkét az ünnepi asztalon vágjuk fel, és tálaljuk a köretekkel, mártással.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu