A fésűkagyló még tengerparti országokban is kuriózumnak számít, így különleges vagy ünnepi alkalmakon szokás fogyasztani. Ez a fésűkagyló wok édesköménnyel és tengeri spárgával sütve készül, és nagyon könnyen megvalósítható. Jól passzol egy kínai vagy japán menübe, de előételként is tálalhatjuk egy vendégváró menüsor keretében.
Hozzávalók
- 12-16 db fésűkagyló (tisztítva)
- 1 fej édeskömény
- 5 dkg tengeri spárga (sziksófű)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál rizsbor vagy Mirin
- ½ teáskanál finomítatlan nádcukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es darab gyömbér
- 1 kis chili (apróra vágva), opcionális
- Néhány csepp szezámolaj
- Földimogyoró olaj
Elkészítés
- Az édeskömény fás végét eltávolítjuk, majd vékonyan felszeleteljük.
- A fokhagymát és a gyömbért felaprítjuk, és egy nagy tálban összekeverjük az édesköménnyel.
- Hozzáadjuk a tengeri spárgát, majd a szójaszószt, rizsbort, cukrot és a chilit (ha használunk).
- Alaposan összekeverjük.
- Egy wokban felhevítünk kb egy kanálnyi földimogyoróolajat. Amikor forró és füstölni kezd, beöntjük a keveréket. 3-5 percig kevergetve sütjük, amíg éppen megpuhulnak a zöldségek, majd hozzáadjuk a fésűkagylót és a szezámolajat. Átkeverjük, és lejjebb állítjuk a hőfokot.
- A wokot lefedjük, és körülbelül 3 percig pároljuk – a fésűkagylót nem szabad túlfőzni!
- Egyből, forrón tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu