Ez az édeskömény, karfiol és bab leves alacsony szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú, vegetáriánus és gluténmentes is. Tökéletes egészségtudatos és diétás étrendeket követők számára. A vegán változathoz használjunk növényi joghurtot, de csak a zab vagy szója alapú alkalmas a recepthez, ugyanis a kókuszjoghurtnak nagyon jellegzetes az íze. Tálaljuk a levest egészséges, friss péksüteménnyel vagy alacsony szénhidráttartalmú lapos kenyérrel illetve puffanccsal.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma vagy 1 szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis fej karfiol
- 1 fej édeskömény gumó
- 1 kisebb sárgarépa
- 1 tk köménymag
- 1 babérlevél
- 500 ml zöldség alapleves
- 1 konzerv cannellini vagy egyéb fehérbab
- 1 evőkanál almaecet
- Tálaláshoz: joghurt, tejföl vagy crème fraiche
Elkészítés
- A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk.
- Az édesköményt, karfiolt és a sárgarépát durván felaprítjuk. Az édeskömény leveleit félretesszük a tálaláshoz.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük benne a hagymát körülbelül 5 percig. Hozzáadjuk a fokhagymát és a köménymagot, és még egy percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és néhány másodpercig átkeverjük.
- Felöntjük az alaplevessel, és hozzáadjuk a babérlevelet. Felforraljuk, majd 20-25 percig puhára főzzük (alacsony hőfokon).
- A babot lecsepegtetjük és leöblítjük, majd hozzáadjuk a leveshez. Forráspontig felmelegítjük.
- A babérlevelet kivesszük és eldobjuk, majd a leveshez adjuk az édesköménylevél felét. Botmixerrel addig krémes, de kissé darabos állagú levessé pürézzük. Belekeverjük az ecetet, majd ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük.
- Natúr joghurttal, és édesköménylevéllel díszítve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek