A coleslaw eredetileg káposztából készült, modern verziókban azonban bármi más, nyersen fogyasztható gyalult zöldségekkel is el lehet készíteni. Még modernebb verziókban a káposzta el is hagyható, a lényeg a vékonyra való szeletelés. Az édeskömény és uborka saláta példa erre..
Hozzávalók
- Fél kígyóuborka
- 1 kis fej édeskömény
- 2 zellerszár
Öntethez
- 1 ek méz
- Fél ek dijoni mustár
- 2 dkg kapor, aprítva
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek fehérborecet
- 2e k víz
Elkészítés
- Az öntetet elkeverjük.
- Az uborkát hosszában kettévágjuk, magját egy kiskanállal kikaparjuk. Az uborkát legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük.
- Az édesköményt négy gerezdre vágjuk, vékonyan felszeleteljük. A zellerszárakat legyaluljuk vagy vékonyan felszeleteljük.
- Egy nagy tálban elkeverjük a zöldségeket az öntettel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Letakarva, a hűtőszekrényen 30 percig érni hagyjuk.
Tippek
- Tálaljuk grillezett halak mellé, különösen passzol halfasírt köreteként.
- Szendvicsekbe is remek töltelék lehet, különösen füstölt hallal, vagy konzerv hallal kombinálva.
- A saláta remekül passzol egy mediterrán jellegű családi vagy vendégváró menükbe is.
- Az uborkabelet ne dobjuk ki, keverjük el görög joghurttal vagy tejföllel és 1 gerezd préselt fokhagymával – remek mártogatós vagy tzatziki verzió. Raita készítéshez is hasznosíthatjuk.
- Az édeskömény és uborkasaláta vegán, így a legtöbb diétás, egészséges étrend keretében fogyasztható, bár a mézet ajánlatos agávé sziruppal helyettesíteni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu