A cseresznye szezonja alatt érdemes nagy mennyiségeket vásárolni a piacon ugyanis nem csupán nagyszerű sütiket, desszerteket és italokat tudunk cseresznyéből készíteni, de le lehet fagyasztani adagokat télre vagy befőzhetjük lekvárként, chutney-ként, kompótként. Ez az édeskömény és a cseresznye chutney remek ínyencség az adventi ünnepek alatt – pl jól passzol sajtok, felvágottak, sültek mellé. A receptben feltüntetett mennyiségből 2 vagy 3 kis üveg chutney lesz.
Hozzávalók
- 60 dkg friss cseresznye (kimagozva és felezve)
- 1 nagy édeskömény (megtisztítva és felszeletelve)
- 1 vöröshagyma (vékonyra szeletelve)
- 4 evőkanál barna cukor
- 1.25 dl vörösborecet
- 1 teáskanál édesköménymag
- 1 teáskanál őrölt szegfűbors
- 3 friss chili (aprítva )
- Egy kis marék friss menta levél (apróra vágva)
- 1 teáskanál tengeri só
- ½ teáskanál őrölt kardamom
Elkészítés
- Az összes hozzávalót egy nehéz aljzatú lábasban felmelegítjük alacsony láng felett. Pár percig folyamatosan kevergetjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
- A hőfokot feljebb állítjuk és felforraljuk.
- Amikor forr, ismételten takarékra kapcsoljuk a hőfokot, majd kb egy órán át rotyogtatjuk, amíg besűrűsödik, időnként megkeverve.
- Közben 3 kis befőttes üveget sterilizálunk.
- A meleg chutney-t az üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk a kupakokkal, majd hűvös helyen tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu