Az újkrumpli szuper alapanyag krumplisaláta készítéshez, nem szükséges megpucolni, feldarabolni – azaz mehet a lábasba. A szalonnás, gombás krumplisaláta egy kiadós verzió, amely remek köret lehet nyári partikon, családi-baráti étkezéseken..
Hozzávalók
- 50 dkg újkrumpli
- 4 szelet csíkos szalonna
- 1 tk olívaolaj
- 10 dkg gomba
- 1 kis fej lilahagyma vagy 2 salotta hagyma
- 1 maréknyi petrezselyem zöld
- 1 avokadó (opcionális)
- Öntethez: olívaolaj, mustár, citromlé
Elkészítés
- A krumplikat megtisztítjuk, majd egészben, héjjal együtt enyhén sós vízben megfőzzük. Ez kb 15 perc.
- Közben a szalonnát grill alatt barnára és ropogósra sütjük, papír kéztörlővel a zsírt felitatjuk. Ollóval vagy késsel vékony csíkokra szeleteljük.
- A gombákat felszeleteljük, az olajban megbarnítjuk.
- A hagymát felaprítjuk.
- A krumplit lecsurgatjuk, a nagyobb gumókat félbevágjuk.
- Egy tálaló edénybe áttöltjük a lecsepegtettet krumplikat, hozzáadjuk a sült gombát, aprított hagymát, szalonna darabokat és petrezselyem zöldet.
- Az avokádó húsát kockákra vágjuk, a salátához adjuk.
- Az olajat, citromlevet és mustárt elkeverjük, majd a salátához adjuk. Megkóstoljuk, sózzuk, borsozzuk, olajjal, citromlével kiegészítjük (ha szükséges).
Tippek
- Tálaljuk köretként grillezett húsok-halak mellé.
- A saláta meglehetősen kiadós, különösen az avokádóval kiegészítve, így akár főétel is lehet.
- A gomba lehet bármi fajta, az apró szemű verziókat (pl csiperke) elég csupán félbevágni.
- A szalonnás, gombás krumplisaláta langyosan vagy hidegen is fogyasztható– így előre elkészíthető vendégváró alkalmakra, partikra. Ideális piknikre is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu