A következő klasszikus tojásos krumplisaláta télen-nyáron nagyon finom, ideális grill partikra, bulikra, piknikre, de akár egy gyors ebédre vagy vacsorára is tökéletes lehet..
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 4 főtt tojás
- 1 vörös vagy lilahagyma
- Kb 5 ek majonéz
- 1 ek dijoni mustár
- Frissen préselt citromlé
- Só, bors
- Díszítéshez: aprított snidling
Elkészítés
- A burgonyát forró, sós vízben megfőzzük – harapós legyen, ne főzzük szét!
- Hideg víz alatt leöblítjük, ha szükséges, meghámozzuk.
- A majonézt elkeverjük a mustárral és kevés citromlével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Verzió 1: A krumplikat, tojásokat és a hagymát karikákra felszeleteljük, majd egy tálban egymás tetejére rétegezzük őket, miközben egy-egy kanál majonézzel lelocsoljuk. A végén snidlinggel megszórjuk.
- Verzió 2: a hagymát felaprítjuk, a krumplikat és tojásokat durván feldaraboljuk, majd egy nagy tálban összekeverjük a majonézzel és snidlinggel.
Tippek
- Ha a hagyma túl erős, forrázzuk le, majd egy perc után csepegtessük le. Vöröshagyma helyett salotta hagyma is alkalmazható, ennek enyhébb az íze.
- A saláta gazdagítható 1-2 szál zellerszárral, amit apró darabokra aprítsunk fel! Aprított ecetes csemege uborkával is nagyon finom!
- Ha újburgonyát alkalmazunk, nem szükséges meghámozni (a héjában rejlik a legtöbb vitamin!). Továbbá burgonyát mindig egészben és hámozatlanul főzzünk, így kevesebbet veszít a vitamintartalmából!
- Snidling helyett kapor is alkalmazható, vagy a menütől függően egyéb más zöldfűszer is.
- Diétás verzió: a majonézt kombináljuk joghurttal vagy zsírszegény tejföllel fele-fele arányban (de így persze már nem tejmentes az étel)!
- A tojásos krumplislatáta tökéletes piknik vagy parti étel, grillezéshez is remek köret lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu