A következő kéksajtos krumplisaláta cikóriával és dióval kiegészítve lett különleges, amely fantasztikus és mutatós köret lehet ünnepi, vendégváró alkalmakra. Ráadásul könnyen és gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók
- 75 dkg kis szemű krumpli (viaszos)
- 10 dkg dióbél
- 1 nagy fej cikória
- 1 fej zellerszár (gumós része)
- 3 szál újhagyma
- 20 dkg sós kéksajt (rokfort vagy stilton)
- 5 dkg vizitorma vagy zsázsa, rukkola stb
Öntethez
- 1 ek vörösborecet
- 1 tk Dijoni mustár
- 4 ek dióolaj
- 4 ek földimogyoróolaj
- citromlé
Elkészítés
- A krumpli szemeket jól megmossuk, forró, enyhén sós vízben megfőzzük.
- Közben a dióbeleket összetördeljük, majd száraz serpenyőben megpörköljük. Hűlni hagyjuk.
- A cikória leveleket a torzsáról leválasztjuk, hosszú, vékony csíkokra felszeleteljük (hosszában).
- Az újhagymát átlósan felszeleteljük.
- Az öntetet kikeverjük, kevés citromlevet belecsavarunk.
- A krumplit lecsepegtetjük, az öntettel egyből elkeverjük.
- Óvatosan beleforgatjuk a cikória csíkokat, hagyma és dió darabokat, majd belemorzsáljuk a kéksajtot.
- Közvetlenül tálalás előtt elkeverjük a vizitormával.
Tippek
- Tálaljuk langyosan vagy hidegen – remekül kísér sülteket, hideg felvágottakat.
- Különösen passzol téli, ünnepi menükbe.
- A kéksajt legyen sós – az un. édes kéksajt (pl az olasz kéksajtok) nem alkalmas ehhez a recepthez.
- Mivel a kéksajt meglehetősen sós, legyünk óvatosak a sóval!
- A kéksajtos krumplisaláta cikóriával és dióval egy igazán különleges verzió, s mivel előre elkészíthető, így remek téli partikra (pl karácsony, szilveszter).
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu