g0r0Az uborkás krumplisaláta az egyik tuti receptünk, amely valójában a magyar tejfölös uborkasaláta egy krumplival kiegészített, és kissé megreformált verziója. Előre elkészíthető, így ideális partikra, piknikre, kirándulásokra..
Hozzávalók
- 1 kígyóuborka
- 2 gerezd fokhagyma
- 75 dkg újkrumpli
- 2 maréknyi kapor
- 1 maréknyi mentalevél
- kb 2 dl görög joghurt
- 4 ek olívaolaj
- Fél citrom reszelt héja
- 2 ek citromlé
- Só, bors
Elkészítés
- A krumplit megmossuk, átdörzsöljük, majd enyhén sós vízben megfőzzük. Lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk, majd a nagyobb szemeket félbevágjuk.
- Közben az uborkát hosszában félbevágjuk, a magházat egy kiskanállal kikaparjuk, majd az uborkát durván lereszeltjük. Alaposan megsózzuk, és 15 percig pihentetjük.
- Az uborkából kézzel kinyomjuk a levét, majd egy keverőtálban elkeverjük 2 ek olajjal, a joghurttal, citromlével és citromhéjjal.
- A zöldfűszereket felaprítjuk, a joghurtos uborkához adjuk. Sózzuk borsozzuk.
- A lehűlt krumpli darabokat a mártásba forgatjuk, ha szükséges, adunk még hozzá joghurtot.
- Tálalás előtt a maradék olajjal leöntjük, majd néhány darab mentalevelet szaggatunk a tetejére.
Tippek
- Tálaljuk grillezett húsok, halak mellé – különösen passzol halak, tengeri herkentyűk mellé.
- Mivel előre elkészíthető, így ideális nyári kerti partikra, piknikre, kirándulásokra stb.
- Görög joghurt helyett alkalmazhatunk sűrű tejfölt is – de ebből kevesebbre lesz szükség, és ez zsírosabb is!
- Vigyázzunk arra, hogy a krumplit ne főzzük túl, azaz ne essen szét! A krumpli lehetőleg legyen bió.
- Az uborkás krumplisaláta nem csupán egy tuti recept, de egészséges is, így fogyasztható diétás és egészségtudatos étrendek keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu