A thai konyha nem hiába népszerű világszerte, ugyanis a pikáns, különleges ízű ételek többsége nagyon könnyen megvalósítható Thaiföldön kívül is. Szerencsére a szükséges alapanyagok nyugaton is könnyen beszerezhetők a thai receptek többségéhez.
Thai ételek
A thai ételek bejegyzésünkben részletes információt lehet olvasni a thai konyháról, jellegzetes alapanyagokról, és a thai étkezési szokásokról. Egy thai főzés előtt ajánlatos az alábbiakban összefoglalt tényezőket figyelembe venni:
- A thai kulináris élményt a négy alapíz (savanyú, édes, sós, keserű) harmoniája eredményezi, amit a chili pikáns ereje tökéletesít. Az összhang fontossága azonban nem csupán az ízekre vonatkozik, hanem az ételeknek vizuálisan és illatokban is egységet kell alkotni.
- A thai konyha egyik fontos jellemzője, hogy húsokat nem egészben vagy nagy szeletenként sütik- főzik, hanem falat nagyságra szeletelve (hagyományosan gyalulva), éppen ezért az étkezés során nincs szükség késre. A thai ételeket nem pálcikával, hanem kanállal és villával fogyasztjuk.
- A kínai konyhához hasonlóan, a thaiok ritkán használnak sütőt, a legtöbb étel (agyag) lábasban, wokban vagy grillsütőn készül. Fontos a bambusz kosárban (vagy banánlevélben) való párolás is.
- Curry – a thai curry eltér az indiai verziótól, ugyanis currypasztával, nem curry porral készül. A curry paszta mindig friss – általában citromfű, gyömbér, chili, zöldcitrom, halszósz és friss zöldfűszerek kombinációja. Az alap-paszták házilag nagyon könnyen kikeverhetők nyugaton is, éppen ezért lehetőleg kerüljük az ipari késztermékeket! Thai curry paszta házilag>>
- Thai alapanyagok – ha kedveljük a thai ízeket, akkor érdemes a következő alapanyagokat beszerezni: halszósz, kókusztej, thai citromfű, zöldcitrom, gyömbér, fokhagyma, salotta hagyma, chili, kaffir lime levél (lefagyasztható), koriander, thai curry paszta, kurkuma, jázmin rizs, rizs tészta (cérna és vastag), tojásos tészta, tofu.
Thai menü
- Egy thai menü legfontosabb eleme a rizs. Ez lehet párolt, sült vagy ragadós rizs. A rizs szinte mindig jázmin (vagy un. illatos thai) rizs, és érdemes sokat előfőzni belőle. Különleges a ragadós rizs, amit gombócokká formálva tálalunk mártogatósok mellé. Jázmin rizs párolása>>
- A másik alapétel a leves. A leves általában híg, hús vagy hal alapú, amit többnyire tésztával fogyasztanak. A tészta hagyományosan rizs alapú (a hat thai alaptészta egyike), vagy kínai un. tojásos tészta. A levest külön csészébe kell tölteni, amit az étkezés során fogyasztunk (azaz nem előételként) a többi étellel közösen. A leves általában pikáns. Krémlevesek nem jellemzők a thai konyhára, bár néha kókusztejjel sűrítik a levest.
- A thai étkezés egyik alapszabálya az, hogy mindig több ételnek kell lenni az asztalon, mint ahányan az asztal körül ülünk. Tehát két emberre minimum három fogást kell tálalni, négy emberre legalább ötöt, és így tovább (természetesen a rizs és leves mellett).
- Alapételnek számít még a nam chim, a pikáns mártogatós, amelynek rengeteg kiegészített verziója létezik. Ebből is többféle variációt ajánlatos az asztalra tenni. A szószok mellé snack jellegű ételek is társuljanak – pl pirított diók, satay, tavaszi tekercs, puffasztott rizs stb.
- Egy menü kialakításnál fontos a harmónia létrehozása. Épen ezért ne minden étel legyen csípős! Továbbá rizs és leves mellett alapfogásként szokásos legalább egy curry-t, egy salátát, és egy ropogósra sült halas, zöldséges fogást tálalni.
- Hétköznapi ételként Thaiföldön is népszerű az egytálétel – ez általában húsos, halas curry vagy egy kiadós leves tésztával, rizzsel dúsítva. Ez ideális főétel lehet egy családi ebédre, vacsorára.
- Desszertként tálaljunk friss, érett gyümölcsöket – pl papaya, mango, ananász, pomelo, szőlő, sárgadinnye vagy ezekből készült desszerteket. Léteznek thai sütemények is, de ezek általában rizsből készülnek, és falatonként tálalják.
- Italként elhagyhatatlan a zöldtea, amit az ételekkel közösen fogyasztunk. Továbbá sör és rizsbor is tálalható. Európai borok nem passzolnak egy thai menübe.
Tippek
- Nagyon sok thai étel zöldségekben dús és húsmentes, azaz elvileg vegetáriánus. Bár tejtermékeket alig használ a thai konyha, szinte minden ételben található halszósz, amely nem vegán, de még vegetáriánus sem! Figyeljünk a hozzávalókra – “nam pla” a halszósz, míg “nam phrik” a chiliszósz. Azaz a népszerű “nam pla phrik” alapú szószok és mártások halat is tartalmaznak!
- Chili – a chili az egyik legfontosabb alapanyag, de nem minden thai étel csípős! A chili valójában nem Ázsiában honos, hanem Dél-Amerikából származik, ahonnan a portugálok vitték át Thaiföldre a 17. század elején. Azóta leginkább öt különböző chilifajtát alkalmaznak a thai konyhában, mindegyiket más-más ételekhez. Fontos tudni azt is, hogy bár a thai ételek többsége csípős, ezeket mindig semleges ételekkel kell egyensúlyozni a harmónia megvalósítása végett.
- Thai ételeket mindig frissen tálaljunk!
A fenti tippek után íme néhány tuti egyszerű thai recept:
Thai receptek
Thai levesek
- Citromfüves póréhagymaleves
- Chilis csirkeleves gombával
- Csípős savanyú garnéla leves
- Gomba és tofu laksa
- Thai káposztás gomba leves
- Thai brokkoli krémleves
Alapételek
- Chiliszószok
- Thai zöld curry paszta
- Thai vörös curry paszta
- Párolt jázmin rizs
- Thai kókuszos rizs
- Ázsiai alaplevesek
- Thai chilis paradicsomlekvár
Tenger gyümölcsei, halak
- Thai halfasírt
- Thai sült hal
- Chilis garnéla falatok
- Thai bundában sült garnéla
- Ázsiai lazacfasírt
- Chilis-gyömbéres kalamári
- Halcurry csicseriborsóval
- Fekete kagyló thai módra
- Garnéla, spenót és paprika wok
- Thai egészben sült tengeri sügér
- Garnéla és zöldbab curry
Saláták
- Thai uborkasaláta
- Thai krumplisaláta
- Ázsiai uborkasaláta
- Ázsiai hátszín saláta
- Thai darált húsos saláta falatok
- Thai sárgarépa és retek saláta falatok
Zöldséges ételek
- Ázsiai párolt brokkoli
- Tojásos sült rizs
- Zöldséges tofu kókuszos rizzsel
- Thai sütőtök curry
- Spenótos tofu sütőtökkel
- Sárgarépás tufu puffancs
- Thai brokkoli és zöldbab
- Chilis-zöldcitromos újburgonya
Húsos ételek
- Édes-chilis húsgolyók
- Thai hátszín csíkok
- Ázsiai csirkecomb
- Thai pulykamell wok
- Ázsiai hamburger
- Kókuszos csirkemell spenóttal
- Ázsiai csirke saláta
- Szójás hátszín káposztával
- Csípős grillezett csirkecomb
- Édes-chilis grillezett csirkecombok
- Szűzpecsenye thai módra
Édességek