Dél-kelet ázsiai konyhák népszerű alapanyaga a tofu, amely nagyon jó fehérjeforrás és húspótló (vagy kiegészítő). A zöldséges tofu kókuszos rizzsel kerül az asztalra, valójában együtt fogyasztva kapunk egy különösen érdekes ételt. Előnye az is, hogy 20 perc alatt elkészül.
Hozzávalók
- 25 dkg kemény tofu
- 25 dkg zöldbab (ceruzabab)
- 1 ek növényi olaj
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1.5 tk reszelt gyömbér
- 1 szál ázsiai citromfű
- 1 chili
- Kb 1 tk szójaszósz
- Rizshez: 1.5 bögre jázmin rizs,1 konzerv kókusztej, fél bögre kókuszreszelék (natúr), víz
Elkészítés
- A rizst átmossuk, majd a párolt rizs készítéshez hasonlóan kókusztejben megfőzzük, vízzel kiegészítve fele-fele arányban. Pihentetjük.
- A kókuszreszeléket egy serpenyőben (zsiradék nélkül) megpirítjuk, hűlni hagyjuk.
- Előkészítjük a zöldségeket: a citromfű külső rétegét és fás szárfát eltávolítjuk, majd egy klopfolóval áttördeljük, utána késsel felaprítjuk. A gyömbért megpucoljuk, lereszeljük, a chilit felaprítjuk. A paprikát vékonyan felszeleteljük.
- A tofut 2 centis kockákra felvágjuk. Egy nagy serpenyőben vagy wokban az olaj felében barnára sütjük. Papírtörölközővel kibélelt tányérba kiszedjük, felitatjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A wokba töltjük a maradék olajat, felmelegítjük, hozzáadjuk a gyömbért, chilit, citromfüvet és fokhagymát. Fél percig kevergetjük, vigyázva arra, hogy ne égjen meg! Hozzáadjuk a zöldbabot és paprikát, állandó kevergetés közben néhány percig átsütjük. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 kanálnyi vizet! Akkor jó, amikor barna foltok keletkeznek a zöldségeken – de a zöldségek ne legyenek túl puhák, maradjanak harapósak.
- Visszatesszük a sült tofu kockákat a wokba. Leöntjük a szójaszósz felével, megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a maradék szójaszósszal kiegészítjük.
- A kókuszreszelék két-harmadát elkeverjük a párolt rizzsel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Két tálat előkészítünk – az egyikbe áttöltjük a kókuszos rizst, a másikba a zöldséges tofut. Mindkettőt megszórjuk a maradék pirított kókuszreszelékkel.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Remek komplett főétel lehet egy vegán vagy vegetáriánus étrendben. Hús-hal kedvelők számára könnyen kiegészíthetjük a menüt egy húsos, halas fogással!
- Az étel meglehetősen csípős, de a chili kihagyható, vagy az ereket, magokat távolítsuk el alaposan aprítás előtt.
- A zöldségeket variálhatjuk – pl nagyon jó a mangetout, cukorborsó, gomba, sárgarépa, brokkoli is.
- A zöldséges tofu kókuszos rizzsel egy diétás étel, remek fogyókúra, méregtelenítés alatt is, továbbá passzol egy egészséges étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu