Uborkasaláta alatt általában a magyaros tejfölös uborkasalátát értjük, pedig rengeteg nemzetközi verzió létezik. Példa erre a thai uborkasaláta, amely egyszerűen összedobható, és remekül passzol ázsiai ételekhez.
Hozzávalók
- Fél kígyóuborka
- 1 lilahagyma
- 1 vörös chili
- 1 ek thai halszósz
- 1 tk nádcukor
- 1 tk zöldcitromlé
Elkészítés
- A kígyóuborkát zöldséghámozóval hosszú csíkokra „hámozzuk”.
- A lilahagymát felaprítunk, forró vízzel leöntjük, 5 percig állni hagyjuk, majd lecsepegtetjük.
- Közben a chilit magtalanítunk, kivágjuk az ereit, felaprítjuk. Az uborkacsíkokra szórjuk a hagymát és a chilit, leöntjük a halszószban elkevert nádcukorral és a zöldcitromlével.
Tippek
- Tálaljuk grillezett halak, húsok mellé – ideális ázsiai jellegű ételekhez, pl thai halfasírt mellé.
- A saláta meglehetősen csípős, bár ez a chili fajtájától erősségétől függ – ha csak pikánsan kedveljük, csupán fél chilit alkalmazzunk.
- A chili magtalanítását végezzük gumikesztyűvel, így nem „ég” majd az ujjunk – és vigyázzunk arra is, hogy ne nyúljunk semmihez a chilis kesztyűvel vagy kézzel.
- A thai uborkasaláta egy fantasztikus verzió, érdemes kipróbálni!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu