A következő ázsiai hátszín saláta egy pikáns öntettel leöntve lesz érdekes. Nagyon egyszerű az elkészítése, bár a hús minősége lényeges, így nem a legolcsóbb étel- de különleges alkalmakra érdemes bevállalni.
Hozzávalók
- 1 nagy szelet hátszín (kb 35 dkg)
- 1 vörös chili
- 1 tk reszelt gyömbér
- 2 tk nádcukor
- 1 zöldcitrom csavart leve
- 2 ek szójaszósz (világos)
- 1 tk szezámmagolaj
- 1 kis fej római saláta
- Fél kígyóuborka
- 4 szál újhagyma
- 10 dkg retek
- 1 maréknyi koriander levél
Elkészítés
- A hátszínt 1-2 órával sütés előtt kivesszük a hűtőből.
- A saláta végét levágjuk, levelire bontjuk. Megmossuk, és papír kéztörlővel szárazra töröljük. Egy nagy tálba szórjuk.
- A retket és újhagymát megmossuk, vékonyan felszeleteljük, a saláta levelekre szórjuk. Az uborkát hosszában félbevágjuk, magházát egy kiskanállal kikaparjuk. Az uborkát vékonyan felszeleteljük, a salátához adjuk.
- A húst bedörzsöljük kevés olajjal, megsózzuk, majd felforrósított grillserpenyőben vagy grillsütőn átgrillezzük (kb 2-3 perc mindkét oldalon). Egy tányéron letakarva 5 percig pihentetjük.
- Közben a chili magházát és erejét eltávolítjuk, majd felaprítjuk. A chilit, gyömbért, cukrot, olajat, szójaszószt, zöldcitromlét elkeverjük.
- A húst vékonyan felszeleteljük, a salátára szórjuk, majd leöntjük a szójás öntettel. Megszórjuk koriander levelekkel. Tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk péksüteménnyel vagy kókuszos párolt rizzsel– köretként passzol még mellé a thai krumplisaláta receptünk is.
- A hús sütésének ideje attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a húst.
- Ehhez a recepthez csakis vastag (2-3 cm), lehetőleg érlelt hátszín a jó – tejmarha húsa nem megfelelő. Lásd steak tippek>>
- Az ázsiai hátszín saláta egy különleges verzió, amelynek nagy része előre elkészíthető, így ideális vendégváró alkalmakra – pl egy nyári grill-partira.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu