A tintahal/kalamári az ázsiai konyhákban is nagyon népszerű, hiszen szuper gyorsan elkészíthető. Példa erre a következő pikáns chilis-gyömbéres kalamári recept, ami 5 percen belül az asztalon lehet.
Hozzávalók
- 50 dkg tisztított kalamári
- ½ ek növényi olaj
- 1 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 chili
- 4 szál újhagyma
- ½ zöldcitrom leve
- ½ tk nádcukor
- 1 ek aprított korianderlevél
Elkészítés
- A kalamárikat papírtörölközővel áttöröljük, egy centis karikákra felvágjuk. A csápokat egészben hagyjuk (ha van).
- A gyömbért, fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk. A chili félbevágjuk, magházat és az ereket kivágjuk, húsát felaprítjuk. Az újhagyma szálakat átlósan felszeleteljük.
- Az olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ebben fél percig a chili, fokhagyma és gyömbér darabokat átsütjük. Hozzáadjuk a kalamári darabokat, 1 percig sütjük, közben kevergetjük.
- Hozzáadjuk az újhagyma szeleteket, cukrot és zöldcitromlevet, kicsit megsózzuk, borsozzuk. Fél percig kevergetjük, megszórjuk a korianderlevéllel, lehúzzuk a tűzhelyről.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk egy thai vagy dél-kelet-ázsiai menü keretében. Thai étkezés>>
- Főételként tálaljuk párolt jázmin rizzsel és ázsiai jellegű zöldséges körettel vagy salátával.
- Előétel is lehet egy vendégváró menüben – de akár party-falat is borozgatás, pezsgőzés mellé.
- Vigyázzunk arra, hogy a tintahalat ne süssük túl – különben rágós lesz!
- A tintahal lehet konyhakész, azaz előszeletelt is (ebben az esetben nem lesznek csápok a csomagban). Fagyasztott verzió is jó, ezt persze fel kell engedni főzés előtt.
- A chili lehet vörös vagy zöld – de legyünk óvatosak vele!
- A chilis-gyömbéres kalamári egy tuti egyszerű ázsiai ínyencség, amely ráadásul egészséges is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu