Európai ételekhez hasonlóan, sok ázsiai étel fontos alapanyaga a hús vagy zöldségleves. Azonban az ázsiai alaplevesek másképp készülnek, mint az általunk ismert levesek – általában gyömbért, fokhagymát és újhagymát is belefőznek a levesbe. Természetesen alkalmazhatunk általunk megszokott alaplevest is, amit utólag kiegészíthetünk az említett alapanyagokkal. Ez persze nem egy valódi ázsiai alapleves, így autentikus receptek kedvelői számára íme néhány eredeti ázsiai alapleves..
Először is Ázsiai ételek alatt általában Kelet, Dél-Kelet Ázsia országainak a konyháit értelmezzük – azaz Hong-Kong, Thaiföld, Tajvan, Indonézia, Szingapúr, Vietnám, Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Malajzia és Kína. Ezek az országok természetesen saját, jellegzeteses konyhával rendelkeznek, de az ételek alapjában hasonlítanak egymásra (míg az indiai konyha például teljesen eltérő, lásd indiai ételek). Az alábbi alapleveseket minden Kelet és Dél-Kelet Ázsiai étel készítéshez fel lehet használni.
Tipp: ha rendszeresen készítünk ázsiai ételeket, érdemes sok alaplevest készíteni, majd kis adagokban lefagyasztani. Érdemes azt is megjegyezni, hogy az ázsiai alaplevesek készítése macerásabb, mint a sajátunk – de sokak számára megéri az extra munkát (a leves többnyire magától rotyog!).
Csirkehúsleves
- Hozzávalók: 1kg csirke csontos hús (láb, szárny, hát), 3cm gyömbér, 4 zöldhagyma, 1-2 fej fokhagyma, só, bors.
- Elkészítés: A csirke darabokat főzzük fel 1.5 liter vízben. A gyömbért és a zöldhagymát szeleteljük fel, a fokhagyma gerezdeket pucoljuk meg. A habot szűrjük le a felforrt levesről, majd adjuk hozzá a gyömbér, újhagyma szeleteket és fokhagyma gerezdeket, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Nagyon alacsony hőmérsékleten 2-4 órán keresztül rotyogtatjuk (közben a habot rendszeresen távolítsuk el egy szűrővel). Szűrjük le a levest, hagyjuk kihűlni.
Zöldségleves
- Hozzávalók: 25gr kínai szárított gomba, fél kg sárgarépa, fél kg vöröshagyma, fél kg kínai retek, fél kg paradicsom 10dkg uborka (hámozva), 2 póréhagyma, 10dkg salotta hagyma (hámozva), 3 újhagyma, 5 gerezd fokhagyma, 3cm gyömbér, 1 ek szójaszósz, só bors, 1.5 liter víz. Só, bors.
- Elkészítés: A gombákat áztassuk be 20 percre, majd szeleteljük fel. Aprítsuk fel a répát, hagymát, retket, paradicsomot, uborkát és a póréhagyma fehér részét. A gyömbért szeleteljük fel. A sütőben, 220 fokon, süssük át a zöldségeket – kivéve a paradicsomot és uborkát, amiket 20 perccel később adunk a többi zöldséghez. 8 percig süssük tovább, majd tegyük át a zöldségeket egy lábasba, öntsük fel a vízzel, szójaszósszal, sózzuk, borsozzuk meg. Forraljuk fel, majd a habot szűrjük le. 2-3 órán át rotyogtassuk tovább takarékon, fedő alatt. Szűrjük le a levest, majd hagyjuk kihűlni.
Alap hal- és marhahús leves ugyanaz, mint az alaplevesek receptjei – csupán adjunk hozzá 1-2 ek szójaszószt.
Az ázsiai alapleveseket használjuk pl kínai ételek, thai ételek készítéséhez (és egyéb Dél-kelet ázsiai receptekhez)!