Dél-Kelet Ázsiai menük (különösen Thai és Vietnámi) alapfogása a kókuszos rizs, amely valójában kókusztejben párolt jázmin rizs. Több módon elkészíthető, íme két tuti recept.
Gyömbéres-kókuszos rizs
- Hozzávalók: 2 bögre jázmin rizs, 2 bögre víz, 2 dl kókuszkrém, 2 cm gyömbér darab.
- Elkészítés: a rizst hideg vízzel alaposan átmossuk. A többi hozzávalóval felforraljuk, közben megkeverjük, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 10 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, 10 percig fedő alatt pihentetjük. A gyömbért eldobjuk.
Kókuszos rizs kaffir levéllel
- Hozzávalók: másfél bögre Jázmin rizs, 1 konzerv kókusztej, másfél bögre víz, 1 tk nádcukor, 1 db kaffir lime levél, 1 csipetnyi só.
- Opcionális: pirított kókuszreszelék, koriander levelek
- Elkészítés: A rizst alaposan átmossuk. A többi hozzávalót felforraljuk, közben megkeverjük. Hozzáadjuk a rizst, felforraljuk, majd alacsony hőfokon, fedő alatt, kb 18-20 percig főzzük. Lehúzzuk a tűzhelyről, 5- 10 percig fedő alatt pihentetjük. A kaffir lime levelet eldobjuk. Pirított kókuszreszelékkel és/vagy koriander levelekkel tálaljuk.
- Variáció: a rizst cukor helyett 2 ek kókuszreszelékkel is felfőzhetjük.
Tippek
- Tálaljuk köretként thai, vietnámi vagy indonéz menükben.
- Fontos, hogy a rizst alaposan mossuk át – ezt nem folyó víz alatt szokás, hanem egy nagy tálban, amelyben kézzel átnyomkodják a vízbe áztatott rizst, majd lecserélik az öblítő vízt mindaddig, amíg tiszta lé marad a rizs körül. Így kapunk puha, pelyhes rizst.
- Ha van időnk, a rizst beáztathatjuk a kókusztejben (mosás után), ezáltal még kókuszosabb lesz az íze.
- Pirított kókuszreszelék készítése: olaj nélkül pörköljünk világosbarnára kókuszreszeléket egy serpenyőben!
- A kókuszos rizs remekül kiegészít thai ételeket, pontosabb biztosítja a fogások íz-harmóniáját, amely a thai konyha alap koncepciója.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu