A csípős ázsiai ízek kedvelőinek ajánljuk a chilis garnélarák thai receptünket. A szószt előre el lehet készíteni, így a grillezés vagy sütés csupán 5 percet vesz igénybe! Remek parti, buli étel – télen, nyáron egyaránt!
Hozzávalók
- 25 nagyobb garnélarák (nyersen, megpucolva)
- 1 ek olíva olaj
- 3 újhagyma (fehér része)
- 1 chili (előre beáztatva)
- 1.5 dkg koriander
- 1.5 dkg mentalevelek
- nyársak
Chili szósz:
- 3 gerezd fokhagyma (aprított)
- 2 nagy chili paprika (magtalanítva és aprítva)
- 3 ázsiai citromfű (alsó része aprítva)
- 1 salotta hagyma
- 1 ek gyömbér (aprított)
- 3 ek thai halszósz (nam pla)
- 3 ek cukor
- 3 ek koriander (aprítva)
- 90 ml friss zöldcitrom leve
- őrölt bors
Elkészítés
-
Először készítsük el a chilis szószt – egy robotgéppel dolgozzuk el pasztává a következő alapanyagokat: chili, fokhagyma, citromfű, gyömbér, salotta hagyma. Öntsük át egy tálba, adjuk hozzá a többi alapanyagot, keverjük el.
-
Helyezzük egy másik tálba a megmosott garnélákat és öntsük le 1dl chilis szósszal. Keverjük el – hagyjuk a pácban 15-20 percet. A maradék chilis szószt öntsük át egy dísz-mártogatós kistálba.
-
Amikor a grillsütő felmelegedett, vegyük ki a rákokat a pácból és töröljük át papírtörölközővel, majd öntsük le az olívaolajjal. A pácos szószt öntsük ki. Készítsünk nyársakat. Parázson vagy lávaköves grillsütő felső polcán, vagy grillserpenyőn grillezzük kb 2 percig. Amikor rózsaszínné válnak, fordítsuk meg a nyársakat, és grillezzük a másik oldalon is 2 percig.
-
A kész garnélákat helyezzük egy dísztálba, adjuk hozzá a vékony karikákra vágott újhagymát, aprított koriander, aprított chilit és mentaleveleket majd öntsük le chilis szósszal.
-
Melegen tálaljuk a maradék chilis szósszal.
Tippek
- Tálaljuk pikáns köretekkel – pl thai krumplisaláta vagy sütőtök saláta – és hűsítő zöldsalátákkal.
- Fontos, hogy nyers garnélákat alkalmazzunk – azaz, amikor még szürkék. Ilyet fagyasztva lehet leginkább kapni.( A rózsaszín garnélák már vízben főttek, és nem veszik át a pác zamatát). Ha mégis konyhakész garnélarákokat alkalmazunk, akkor a pácolás kihagyható, csupán grillezük át gyorsan, hogy átmelegedjenek, és öntsük le a chilis szósszal!
- Remek parti étel – fogpiszkálók vagy koktél pálcikák segítségével fogyasszuk (ne a kezünkkel)!
- Hidegen is finom, így remek piknikétel lehet, de csakis hűtőtáskában szállítsuk! A szószt öntsük át egy légmentes műanyag dobozba.
- A maradék szószt mártogatósként is felhasználhatjuk egyéb ételekhez.
- A grillezett chilis garnéla nagyon finom nyárias, friss étel, de meglehetősen csípős, így gyerekek elől feltétlenül zárjuk el!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu