A vörös curry paszta a thai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Színe ellenére nem túl csípős, ugyanis többnyire szárított chiliből készül. A fűszer-pasztákat Thaiföldön mindig frissen készítik, ezek íze merőben eltér a boltokban árult termékektől. Éppen ezért érdemes házilag elkészíteni, amely nem csupán tuti egyszerű, de a paszta sokáig tárolható. Íme néhány szuper thai vörös curry paszta alaprecept.
Klasszikus vörös curry paszta
- Hozzávalók: 1 tk római kömény, 2 ek koriander mag, 1 tk tört bors, 15 db szárított vörös chili, 1 friss vörös chili, 2 cm galangal, 3 kaffir lime levél, 5 gerezd fokhagyma, 5 salotta hagyma, 2 ek koriander szár, 2 szál citromfű, 1 ek shrimp paszta, 2 tk só.
- Elkészítés: a szárított chiliket beáztatjuk, majd lecsepegetjük. A zöldségeket felaprítjuk. A fűszermagokat serpenyőben megpörköljük. Mindent pasztává pürézünk.
- Tipp: ez a verzió halat tartalmaz, azaz nem alkalmas vegán-vegetáriánus ételek készítéshez.
Gyömbéres vörös curry paszta
- Hozzávalók: 12 db szárított vörös chili, 1 ek koriander mag, 0.5 ek római kömény, 1 tk tört bors, 6 ek víz, 2 salotta hagyma, 2.5 cm gyömbér, 2 szál citromfű, 4 db kaffir lime levél, 1 ek aprított koriander gyökér (vagy 1 tk mag), 1 zöldcitrom reszelt héja, 1 tk só.
- Elkészítés: a chiliket forró vízzel leöntjük, 15 percig puhulni hagyjuk, majd lecsepegtetjük. A fűszermagokat megpörköljük, majd a borssal porrá törjük egy kőmozsárban. A zöldségeket megpucoljuk majd a fűszerporral és a többi hozzávalóval pépessé zúzzuk vagy aprítógépben pürézzük.
Egyszerű vörös curry paszta
- Hozzávalók: 3 thai vörös chili, 3 gerezd fokhagyma, 3 salotta hagyma, 2 cm gyömbér, 1 zöldcitrom reszelt héja és leve, 1 ek thai halszósz (vagy szója), 1 tk őrölt római kömény, 2 tk őrölt koriander, 1 tk őrölt bors, 1 szál citromfű
- Elkészítés: A chilik magházát eltávolítjuk, a zöldségeket felaprítjuk, majd mindent sűrű pasztává pürézünk.
- Tipp: a halszósz helyettesíthető szójaszósszal.
Paprikás vörös curry paszta
- Hozzávalók: 4 közepes vörös chili, 4 tk koriandermag, 2 tk római köménymag, 4 szál citromfű, 2 tk részelt gyömbér, 4 salotta hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 2 zöldcitrom reszelt héja és leve, 2 tk csípős fűszerpaprika
- Elkészítés: A chiliket kettévágjuk, magházat eltávolítjuk. A fűszermagokat megpörköljük, majd egy kőmozsárban porrá zúzzuk. Mindent egy aprítóépbe teszünk, és pépessé pürézzük.
- Tipp: ez a verzió meglehetősen csípős!
Tippek
- A zöldségeket mindig tisztítsuk meg alaposan – a gyömbért és galangal-gyökeret pucoljuk meg, a citromfű külső, kemény héját távolítsuk el. Természetesen a hagymákat és fokhagymákat is meg kell pucolni – sőt érdemes felaprítani is őket!
- A szükséges alapanyagok ázsiai élelmiszerboltokban, delikben könnyen beszerezhetők (kínaiban is). Többet az alap hozzávalókról és előkészítésükről a thai curry paszta cikkünkben lehet olvasni.
- A fűszermagok pörkölést mindig zsiradék nélkül végezzük – és közben folyamatosan keverjük! Vigyázzunk arra, hogy a magok ne égjenek meg, különben keserű ízt adnak a pasztának!
- A fenti paszták több curry készítésre is elegendők, így tároljuk hűtőszekrényben, légmentesen zárható, sterilizált üvegekben. Le is fagyasztható (jégkockatartó mélyedéseibe töltsünk 1-1 kanálnyit, így csupán a szükséges adagot kell majd később kinyomni).
- A házilag készített curry paszta nem csupán frissebb és autentikus ízeket varázsol az asztalunkra – de íze és aromája is intenzívebb, mint a bolti terméké. A receptekben előírt adatokat óvatosan adjuk az ételhez, ajánlatos kevesebbel kezdeni.
- A thai vörös curry paszta csakis thai és egyéb dél-kelet ázsiai ételek készítéshez hasznosítható. Nem alkalmas indiai, japán és kínai ételek készítéséhez.
Kapcsolatos cikkek