Vendégváró alkalmakra érdemes elmenteni néhány tuti szuper, ugyanakkor egyszerű receptet. A Thai darált húsos saláta falatok receptje egy ilyen recept – a fantasztikusan finom tölteléket előre el lehet készíteni, csupán fel kell melegíteni és máris tálalható. Ízlés szerint párolt jázmin rizzsel is elkeverhetjük, így több adag kis “csónakot” készíthetünk. Ideális borozgatás kisérőjeként, de előétel is lehet egy Thai menüben.
Hozzávalók
A sertéshúshoz:
- 1 evőkanál szezámolaj
- 50 dkg darált sovány sertéshús
- 2 tk Thai halszósz
- 2 tk pálmacukor
A pasztához:
- 1,5 cm gyömbér, meghámozva és lereszelve
- 1 chili kimagozva és apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, összetörve
- 1 thai citromfű, apróra vágva
- 1 salotta hagyma vagy 2 újhagyma apróra vágva
Tálaláshoz:
- 2 bébi római saláta, levelekre választva
- 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
- 2 evőkanál apróra vágott friss menta
- 4 szál újhagyma, finomra vágva
- Édes chili szósz
- 1 zöldcitrom, szeletekre vágva
Elkészítés
- A paszta hozzávalókat egy kis aprítógépben szemcsésre pürézzük.
- Egy nagy serpenyőben vagy wokban egy kis kanálnyi szezámolajat felhevítünk. Hozzáadjuk a darált sertéshúst, és kevergetve körülbelül 8 percig világosbarnára sütjük. Egy tányérra kiszedjük, a keletkezett szaftot pedig kiöntjük.
- A wokba öntjük a maradék olajat, és kevergetve a pasztát egy percig pirítjuk, majd visszatesszük a húst. Belekeverjük a halszószt, cukrot és fél zöldcitrom levét. Addig keverjük, amíg a hús karamellizálódni kezd.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd a húshoz adjuk az apróra vágott zöldfűszereket és az újhagymát; jól összekeverjük.
- A salátaleveleket egy nagy tálcán elrendezzük, és mindegyikbe kanalazunk annyi húsos keveréket, hogy könnyen meg tudjuk fogni kézzel a keletkezett kis „csónakokat”.
- Közvetlenül tálalás előtt leöntjük édes chili szósszal, és megszórjuk néhány darab korianderlevéllel.
- Zöldcitrom szeletekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu