Ez a fekete kagyló thai módra recept ideális baráti, ünnepi összejövetelekre. A kagyló főzése mindössze 5 percet vesz igénybe (a mártás elkészítése is kevesebb, mint 10 perc). A mártás nem túl csípős (így gyerekek is fogyaszthatják) – de ha erősen szeretnénk, akkor tegyünk bele még egy chilit, vagy ne távolítsuk el a magokat és az ereket.
Hozzávalók
- 1 kg friss fekete kagyló
- 5 szál újhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 nagy marék friss koriander
- 1 szál Thai citromfű
- 1 friss piros chili
- 1 konzerv „light” kókusztej (400 ml)
- 1 evőkanál halszósz
- 1 zöldcitrom
- földimogyoró olaj
Elkészítés
- A kagylók kis szakállait eltávolítjuk, majd megmossuk, megtöröljük, és egy nagy tálba tesszük őket.
- Megkopogtatjuk mindegyiket, egyenként, és amelyik nem zárul be, azt eldobjuk. Lásd kagylók tisztítása>>
- Az újhagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
- A citromfüvet függőlegesen kettévágjuk, majd ismét félbevágjuk.
- A koriander szárait apróra vágjuk, a leveleket félretesszük.
- A chilit kimagozzuk és apróra vágjuk.
- Egy kanál földimogyoró olajat egy nagy lábasban felhevítünk, majd az újhagymát, fokhagymát, korianderszárat, citromfüvet és a chili nagy részét körülbelül 8 percig puhára dinszteljük.
- Beleöntjük a kókusztejet és a halszószt, majd felforraljuk.
- Amikor forr, beletesszük a kagylókat, lefedjük és körülbelül 5 percig főzzük, amíg az összes kagyló kinyílik. Amik nem nyíltak ki, azokat eldobjuk.
- Zöldcitrom frissen facsart levével lelocsoljuk, rászórjuk a koriander leveleket és a maradék chili darabokat.
- Forrón tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu