A következő hamburger receptet azoknak ajánljuk, akik szeretik az ázsiai ízeket, és azoknak, akik valami különleges (de egyszerű) étellel akarják meglepni barátaikat, családjukat. Az ázsiai hamburger a tuti receptjeink egyike.
Hozzávalók
- 50 dkg darált sertéshús
- 3 dkg sós földimogyoró
- 1 kis csokor újhagyma
- 1 cm gyömbér
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ek szójaszósz (világos)
- 1.5 tk juharszirup
- 1 csipetnyi szárított chili pehely
- 1 marék koriander
Tálaláshoz
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek juharszirup
- 1 ek olívaolaj
- Ciabatta zsemlék, édes chiliszósz, tejföl (vagy créme fraiche), salátalevelek, retek szeletek, mustár zsázsa levelek,
Előkészületek
- A mogyorót apró darabokra vágjuk
- Az újhagymákat vékonyan felszeleteljük
- A citromot megmossuk, megtöröljük, a héját lereszeljük
- A koriandert felaprítjuk
Elkészítés
- Egy nagy tálban két kézzel alaposan elkeverjük a darált húst és az előkészített elemeket a többi felsorolt hozzávalóval. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Letakarjuk, 1-2 órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Elkeverjük a szójaszószt, olívaolajat és juharszirupot.
- Vizes kézzel Kb 5-6 hamburgert formálunk a masszából.
- A hamburgereket egy szilikon ecset segítségével megkenjük a szirupos szósszal, és előre bemelegített grillsütőn vagy forró grill serpenyőben 4-5 percig mindkét oldalon barnára sütjük.
- Közben a ciabatta zsemléket kettévágjuk, grillezzük.
- Tálalás: a zsemle alsó felét megkenjük a tejföllel, leöntjük chiliszósszal, majd salátalevéllel és vékony retek szeletekkel béleljük. Ráhelyezzük az átsült hamburgert, megszórjuk retek szeletekkel és zsázsa levelekkel. Leborítjuk a zsemle tetejével.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk egy Dél-Kelet ázsiai menü keretében – Thai, vietnámi köretek kíséretében – de egy grillezés főszereplője is lehet.
- Partikra készíthetünk mini hamburgereket is, ezeket tálaljuk falatokként, chiliszósszal!
- Fontos a hús minősége – lehetőleg hentes által darált húsból készítsük, válasszunk zsírszegény húst.
- Az előkészített hamburgereket le is lehet fagyasztani (tegyünk sütőpapírt közéjük, így nem ragadnak össze) – sütés előtt 3-4 órával vegyük ki a mélyhűtőből.
- Vigyázzunk arra, hogy a hús rendesen átsüljön – inkább legyenek kisebbek és laposak a hamburgerek.
- Az ázsiai hamburger egy tuti finom étel!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu