A zöld curry paszta a thai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A curry paszták közül a legcsípősebb, színét a koriander levelek és zöld chilik biztosítják. Íze intenzív, éppen ezért elég 1-2 kanálnyi a fűszerezéshez. Rengeteg verziója létezik, íme néhány zöld curry paszta alaprecept – klasszikustól a tuti egyszerűig.
Klasszikus zöld curry paszta
- Hozzávalók: 1 ek koriandermag, 2 tk római kömény, 1 tk bors, 2 tk shrimp paszta, 8 db zöld chili, 20 db salotta hagyma, 5 cm galangal, 10 gerezd fokhagyma, 10 dkg koriander levél, 6 db kaffir lime levél, 3 szál citromfű, 2 tk reszelt zöldcitromhéj, 2 tk só, 2 ek olaj
- Elkészítés: a zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk. A fűszermagokat egy serpenyőben 1-2 percig megpörköljük. A magokat és a borsot egy kőmozsárban porrá törjük. A shrimp pasztát egy serpenyőben 1-2 percig átsütjük, majd egy aprítógépbe vagy robotgépbe töltjük a többi hozzávalóval együtt és sima pasztává turmixoljuk.
- Tippek: figyelem, ez a verzió nem vegán, de még nem is vegetáriánus, ugyanis halat tartalmaz! A bors lehet fehér vagy fekete.
Gyömbéres zöld curry paszta (vegán)
- Hozzávalók: 4 db thai zöld chili, 3 db salotta hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál citromfű, 4 db kaffir lime levél, 2 tk őrölt koriander mag, 1 tk római kömény, 2 cm galangalgyökér, 2 cm gyömbér, 1 maréknyi koriander szár, 2 ek korriander levél, 1 tk só, 2 ek földimogyoró olaj
- Elkészítés: mindent megtisztítunk, felaprítunk, majd az olajjal egy boturmix-szal pasztává turmixoljuk
Egyszerű zöld curry paszta (vegán)
- Hozzávalók: 1 ek koriander mag, 0.5 ek római kömény, 10 db mini thai zöld chili, 5 gerezd fokhagyma, 1 tk tört fehér bors, 2 szél citromfű, 5 db kaffir lime levél, 1 zöldcitrom reszelt héja, 4 ek víz, 5 dkg koriander levél
- Elkészítés: A fűszermagokat egy serpenyőben 1-2 percig megpörköljük, majd egy mozsárban a borssal porrá törjük. A többi hozzávalóval egy turmixgépben pépessé turmixoljuk.
Tippek
- A zöldségeket mindig tisztítsuk meg alaposan – a gyömbért és galangalgyökeret pucoljuk meg, a citromfű külső, kemény héját távolítsuk el. Természetesen a hagymákat és fokhagymákat is meg kell pucolni!
- A szükséges alapanyagok ázsiai élelmiszerboltokban, delikben könnyen beszerezhetők (kínaiban is). Többet az alap hozzávalókról és előkészítésükről a thai curry paszta cikkünkben lehet olvasni.
- A fűszermagok pörkölést mindig zsiradék nélkül végezzük – és közben folyamatosan keverjük! Vigyázzunk arra, hogy a magok ne égjenek meg, különben keserű ízt adnak a pasztának!
- A fenti paszták több curry készítésre is elegendők, így tároljuk hűtőszekrényben, légmentesen zárható, sterilizált üvegekben. Le is fagyasztható (jégkockatartó mélyedéseibe töltsünk 1-1 kanálnyit, így csupán a szükséges adagot kell majd később kinyomni).
- A házilag készített curry paszta nem csupán frissebb és autentikus ízeket varázsol az asztalunkra – de íze és aromája is intenzívebb, mint a bolti terméké. A receptekben előírt adatokat óvatosan adjuk az ételhez, ajánlatos kevesebbel kezdeni. Ne feledjük – a zöld curry paszta szuper csípős!
- A thai zöld curry paszta csakis thai és egyéb dél-kelet ázsiai ételek készítéshez hasznosítható. Nem alkalmas indiai, japán és kínai ételek készítéséhez.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu