A thai ízek kedvelőinek ajánljuk a következő tuti egyszerű receptet. A thai pulykamell wok félóra alatt elkészül, miközben rizst is tudunk főzni mellé, sőt akár egy gyors, zöldséges köret készítésre is marad idő.
Hozzávalók
- 45 dkg pulykamell filé
- 1 thai citromfű
- 1 ek földimogyoró olaj
- 1 vöröshagyma
- 2 ek aprított fokhagyma
- kb 1 tk só
- 2 tk reszelt zöldcitromhéj
- 2 db chili
- Fél tk nádcukor
- Maréknyi koriander vagy thai bazsalikom levél
Páchoz
- 2 tk világos szójaszósz
- 2 tk rizsbor vagy száraz sherry
- 1 tk szezámolaj
- 2 tk étkezezési keményítő
Elkészítés
- A húst falat nagyságú darabokra felszeleteljük. A pácot kikeverjük, a húsra öntjük, 20 percig marináljuk.
- Közben a zöldségeket előkészítjük – a fokhagymát felaprítjuk, a hagymát felszeleteljük, a chilit magtalanítjuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
- A citromfű külső rétegét eltávolítjuk, félbevágjuk, és kissé laposra nyomjuk egy késsel vagy klopfolóval.
- Egy wokot felmelegítünk. Amikor forró, hozzáadjuk a olajat, majd a hús darabokat, és 5 percig átsütjük, majd papírkéztörlőre kiszedjük, az olajat felitatjuk. Visszatesszük a wokba, a zöldfűszer kivételével a többi alapanyagot is hozzáadjuk, kb 8 percig sütjük, miközben kevergetjük.
- Amikor a hús szép barna, hozzáadjuk a zöldfűszer leveleket, majd egyből tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt jázmin rizzsel vagy egy thai menü egyik fogásaként.
- Meglehetősen csípős, így ajánlatos zöldsalátát is tálalni mellé.
- Sóval vigyázzunk – a szójaszósz meglehetősen sós.
- A chili lehet zöld vagy vörös is.
- A thai pulykamell wok elkészíthető csirkemellel is. Ha redukáljuk a cukrot, és barnarizzsel tálaljuk, akkor egy kimondottan egészséges, diétás ételt kapunk!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu