Az édes-chilis húsgolyók egy ázsiai recept, elsősorban Dél-Kelet Ázsiában népszerű. Nem csupán különlegesen finom, de nagyon egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
- 2 salotta hagyma, aprítva
- 2 duci fokhagyma gerezd
- 2 db ázsiai citromfű
- 1 maréknyi mentalevél
- 1 maréknyi koriander levél
- Másfél tk kukorica keményítő
- 50 dkg darált sertéshús (sovány)
- 3 ek thai halszósz
- 2 ek édes chiliszósz
Elkészítés
- A citromfű végeit levágjuk, külső héját eltávolítjuk, a maradékot felaprítjuk.
- A hagymát, fokhagymát, citromfüvet, halszószt pasztává összeturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a korriander és menta leveleket, majd a kukorica keményítőt. Néhány másodpercig eldolgozzuk, majd fokozatoson hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, néhány másodpercig turmix géppel egyenletesen eldolgozzuk.
- A keletkezett húsmasszából vizes kézzel kis golyókat formálunk, kb 20-at. Ezeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, majd a grill alatt 3 percig megbarnítjuk.
- Grillcsipesszel megforgatjuk, a másik oldalon is 3 percig grillezzük.
- A golyókat a chili szósszal leöntjük (vagy megkenjük őket egy ecsettel) és visszateszzük a grill alá addig, amíg a szósz karamellizálódik a golyók minden oldalán (ez kb 5 perc összesen).
- Extra édes chili szósszal tálaljuk.
Tippek
- Főételként tálaljuk ázsiai üvegtésztával és ázsiai zöldségekkel ( ideális pl a párolt pak choi).
- Langyosan és hidegen remek parti falat lehet – tálaljuk koktélpálcikával vagy fogpiszkálóval egy kis tál chiliszósz társaságában! Remekül passzol egy ázsiai (thai, kínai) parti menübe!
- A chilis húsgolyó egy különleges verzió, ráadásul szuper egyszerű, így egy igazi tuti recept!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu