A thai konyha egyik legfontosabb eleme az édes chiliszósz, amit frissen szokás készíteni. Az angolok a hagyományos szószt chutney-vá, azaz pikáns lekvárrá variálták, így hónapokig felhasználható. A thai chilis paradicsomlekvár szuper egyszerűen elkészíthető, és változatosan felhasználható..
Hozzávalók
- 90 dkg érett paradicsom
- 4 thai vörös chili
- 4 gerezd fokhagyma
- 5 cm gyömbér
- 1 ázsiai citromfű
- 50 dkg cukor
- 1 dl vörösborecet
- 1 ek thai halszósz
Elkészítés
- A chiliket magtalanítjuk, durván felaprítjuk. A fokhagymákat, citromfűt és gyömbért megpucoljuk, durván felaprítjuk.
- Mindezeket egy konyhai robotgépbe töltjük.
- Hozzáadjuk a paradicsomok felét, pürézzük. Áttöltjük egy nehéz aljú lábasba.
- A paradicsomok másik felét durván pürézzük, azaz maradjon darabos. A lábasba töltjük.
- Hozzáadjuk a cukrot és ecetet, lassan felfőzzük. Alacsony hőfokon kb 1-2 órán keresztül sűrű lekvárrá főzzük.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, belekeverjük a halszószt, majd sterilizált üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk.
Tippek
- 2-3 hónapig tárolható hűtőszekrényben.
- Ideális thai jellegű ételek mellé, vagy felvágottak, grillezett húsok kísérőjeként.
- Mártogatósként és pácként is alkalmazható.
- Remek ajándék lehet karácsonyra, születésnapra, apák napjára stb.
- Figyelem – a thai paradicsomlekvár meglehetősen csípős! Továbbá halszószt tartalmaz, így nem vegán, de még vegetáriánus sem!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu