Ez a különleges szűzpecsenye Thai módra készül, mindössze 20 perc az elkészítése. Ideális vendégváró alkalmakra vagy ünnepei ebédre, vacsorára. A pácolást jó előre el lehet végezni, nyáron grillsütőn is süthetjük. Tálaljuk jázmin rizzsel és thai-stílusú zöldségekkel.
Hozzávalók
- 1 egész sertés szűzpecsenye (kb. 450 g)
A páchoz:
- 1 lime, héja és leve
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál halszósz
- 2 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál földimogyoró olaj
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 hüvelyk gyömbér, reszelve
- 1 piros chili, finomra aprítva
- 1 kis marék koriander – szára apróra vágva
- 1 tk barna cukor
A mázhoz:
- 2 evőkanál édes chili szósz
Tálaláshoz: korianderlevél apróra vágva
Elkészítés
- A pác hozzávalóit egy sekély tálban összekeverjük, majd beletesszük a szűzpecsenyét, és jól bedörzsöljük vele.
- Körülbelül 2 órán át pácoljuk, rendszeresen forgatva a húst.
- A sütőt 170 C fokra előmelegítjük.
- Az edényt letakarjuk alufóliával, majd a sütő közepén 10 percig sütjük. Levesszük a fóliát, bekenjük a sertéshúsr az édes chili szósz mázzal.
- A sütőt 200 C fokra állítjuk, és kb 8-10 percig szép barnára pirítjuk a szűzpecsenyét. (Ne süssük túl, mert száraz és rágós lesz – a hús belső hőmérséklete legyen kb 60 C!)
- A szűzpecsenyét egy tányéron lefedve kb 10 percig pihentetjük, majd érmékre szeleteljük.
- Miközben a hús pihen, a sütés során keletkezett levet sűrű mártássá redukáljuk a tűzhelyen (ha kevés a szósz, adhatunk még hozzá szójaszószt, lime levet, rizsecetet, édes chili szószt és alaplevest).
- A szűzpecsenyét a mártással leöntve és apróra vágott korianderlevéllel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu