A hamburger általában marhahúsból készül, de nagyszerű verziókat készíthetünk sertéshúsból is. Példa erre a következő recept. A fűszeres sertés hamburger nagyon gyorsan elkészíthető, és a szokásosnál különlegesebb.
Hozzávalók
- Fél kiló darált sertéshús
- 1 vöröshagyma
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 2 tk szárított oregánó
- Tálaláshoz: zsemle, mustár, salátalevél, paradicsom, ecetes uborka szeletek stb
Elkészítés
- A hagymát nagyon apróra felaprítjuk, összegyúrjuk a hússal, zsemlemorzsával és az oregánóval.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, átgyúrjuk, majd a masszából 4 gombócot formálunk, amiket a két tenyerünk között laposra nyomunk. Kevés olajjal mindkét oldalon megkenjük.
- Grillsütőn vagy grill serpenyőben 5-7 percig mindkét oldalon átsütjük.
- Közben a zsemléket félbevágjuk, kissé megpirítjuk. Az alsó felet mustárral megkenjük, salátalevéllel leborítjuk. A hamburger korongot ráhelyezzük, paradicsomszelettel, uborkaszelettel leborítjuk.
- Melegen tálajuk.
Tippek
- Tálalhatjuk sült krumplival és coleslaw salátával is. A zsemle el is hagyható.
- A feltéteket is variálhatjuk – tehetünk rá sajtot, sült hagyma karikákat, grillezett paprikát stb.
- Mini korongokat is formálhatunk a masszából, ez remek parti-falat lehet pl 2 szelet bagett között.
- A húsmasszában zsemlemorzsa van, így a burgereket nem szükséges pihenteti a hűtőszekrényben. A szemlemorzsa lehet glutén-mentes is vagy darált rizs.
- Az oregánót helyettesíthetjük aprított zsályalevéllel is (kb 5 db elég). Ezt a verziót tálaljuk tormás céklasalátával.
- A darált hús legyen jó minőségű, de ne túl sovány – jobban járunk, ha hentessel daráltatjuk le az általunk kiválasztott húst.
- A fűszeres sertés hamburger egy nagyon egyszerű verzió, ideális nyári grill –partikra, vagy gyors ebédre, vacsorára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu