A következő szűzérmék gombás mártásban receptje ideális főétel vendégváró alkalmakra, ugyanis a mártás, és a hús többnyire előre elkészíthető, csupán 5 perc a befejezése..
Hozzávalók
- kb 35-40 dkg szűzpecsenye
- 1 ek olívaolaj
- 1 db vörös hagyma
- 2 bögre csiperkegomba
- Fél piros kaliforniai paprika
- 1 tk szárított zsálya
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 dl csirkeleves
- 1 ek étkezési keményítő (vagy liszt)
- 2 szál újhagyma
Elkészítés
- A szűzpecsenyét 8-10 szeletre felvágjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A hagymát és paprikát csíkokra szeleteljük. A gombákat nagyságuk szerint félbe, negyedekre vagy durván felvágjuk.
- Az olajat felforrósítjuk, ebben a szűzérméket mindkét oldalon 2-2 percig megbarnítjuk, egy tányérra kiszedjük, pihentetjük.
- Az olajból leszűrjük a zsírt, majd hozzáadjuk a hagyma szeleteket, gomba darabokat, belepréseljük a fokhagymát, megszórjuk a zsályával, majd kb 5 percig világosbarnára sütjük.
- Felöntjük a levessel, felforraljuk.
- A lisztet-étkezési keményítőt 2 ek vízzel elkeverjük, ezt a mártásba keverjük.
- Visszatesszük a szűzérméket, kb 5 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a mártás sűrű, a hús átsült, lehúzzuk a tűzhelyről.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, a felaprított újhagymával megszórjuk, melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével vagy petrezselymes krumplival. Ajánlatos párolt zöldséget, zöldsalátát vagy savanyúságot is tálalni mellé.
- Az étkezési keményítő lehetőleg kukorica alapú legyen – ne burgonyás. Lazább (és egészségesebb!) lesz a mártás, ha csicseriborsó-lisztet alkalmazunk.
- Vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl a húst, különben rágós lesz.
- A szűzérmék gombás mártásban egy nagyon egyszerűen elkészíthető étel, mivel nem a legolcsóbb hús, így ünnepi vagy különleges alkalmakra ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu