Az amerikai barbecue oldalas világhírű – az igazi verzió elkészítése azonban egy napos pácolást, elősütést majd további marinálást igényel. Ha erre nincs időnk, íme egy tuti egyszerű, szintén amerikai recept. A BBQ szószban sült oldalas egy-két óra alatt elkészül..
Hozzávalók
- 1 kg oldalas
- 1 tk fűszerpaprika
- 1 tk chilipor (vagy cayenne por)
- 3 ek méz
- 1 tk szárított oregano
- Negyed tk zellersó
- 2 gerezd préselt fokhagyma vagy fél tk fokhagymapor
- 3-5 ek melaszos nádcukor
- Kb 1/1.5 dl BBQ szósz
- 1 vöröshagyma, reszelve
- Tengeris só, őrölt bors
Elkészítés
- A húst vágjuk fel úgy, hogy 1 csont legyen minden darabban.
- A hozzávalókat keverjük el, kóstoljuk meg, ha nem elég édes, adjunk még hozzá cukrot, ha nem elég fűszeres, adjunk még hozzá ízlésünknek megfelelően fűszert.
- Ezzel a mázzal dörzsöljük be alaposan a hús darabokat. Ha van időnk, marináljuk néhány órán keresztül, de még 1 óra is jó. Ha nincs, akkor mehet a tepsibe. A maradék szószt öntsük a tetejére.
- A sütőt 175 fokra bemelegítjük, majd betesszük az alufóliával lefedett tepsit, és 1-1.5 órán keresztül sütjük.
- Akkor jó, amikor a hús átsült és ragadós.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével vagy krumplisalátával. Amerikában coleslaw saláta és grillezett kukorica a hagyományos köret.
- A BBQ szósz lehet konyhakész, de ideálisabb a házilag készített. Különösen ajánljuk a szuper finom barbecue szószt ehhez a recepthez!
- Ha nagyon omlósan kedveljük a húst, akkor érdemes előkészíteni az oldalast. A fűszerporokat keverjük el – ezzel dörzsöljük be a hús darabokat, majd egy éjjelen át hagyjuk így a hűtőben lefedve. Másnap keverjük el a BBQ szószt a cukorral és mézzel, ezzel dörzsöljük be a húst darabokat, majd alacsony hőfokon (150), lefedve süssük át kb 2-3 órán keresztül, az utolsó 30 percben magasabb hőfokra állítva a sütőt.
- A sült oldalas a gyerekek egyik kedvence – ha számukra is készítjük, akkor a chiliport hagyjuk el, vagy redukáljuk.
- A BBQ szószban sült oldalas egy tuti egyszerű verzió, ideális hétvégi családi, baráti összejövetelekre. Meglehetősen maszatos a fogyasztása (amely persze kézzel történik), így ne feledjünk citromos vizet és sok-sok szalvétát teríteni az asztalra!
Kapcsolatos cikkek
- Barbecue oldalas (klasszikus)
- Sertéshús receptek
Zest.hu