Az édes-savanyú sertés világszerte a kínai éttermek egyik legnépszerűbb étele. Sokak szerint egy nyugati kitaláció, bár a mártás már a 18. században létezett Kínában (elsősorban mártogatósként). Sajnos nem a legegészségesebb étel, különösen ha kínai gyorsétkezdékben fogyasztjuk. Azonban nagyon könnyen elkészíthető házilag is, így redukálni lehet a zsír- és cukortartalmát.
Hozzávalók
- 45 dkg sertéshús (szűzpecsenye, karaj, comb)
- 1 ek kínai rizsbor
- 1 ek sötét szójaszósz
- 6 ek liszt
- 2 tojás
- 1 ek étkezési kukoricakeményítő
- 2 piros kaliforniai paprika
- 1 csokor újhagyma
- 1 nagy maréknyi bambuszrügy
- 1 konzerv ananász (400ml)
- Földimogyoró olaj
Mártáshoz
- 3 ek étkezési kukoricakeményítő
- 3 ek szójaszósz
- 4 ek világos nádcukor
- 8 ek rizsecet
- 3 ek ketchup (vagy sűrített paradicsom)
- 2 dl víz
- az ananász lecsepegtetett leve
Előkészületek
- A sertéshúst kis kockákra vágjuk. A rizsbort és szójaszószt elkeverjük egy nagy tálban, hozzáadjuk a húskockákat, a mártással jól bedörzsöljük.
- A tojást elkeverjük a liszttel.
- A paprikát és újhagymát vékony csíkokra szeleteljük.
- Az ananászt lecsepegtetjük, ha szükséges, kis darabokra vágjuk. A lecsurgatott levet megtartjuk.
- A bambuszrügyet lecsepegtetjük, egy maréknyit az ananász darbokhoz adunk.
Elkészítés
- A húskockákat kiveszzük a pácból, egy tányérra helyezzük. A kukoricakeményítővel leszórjuk.
- A mártáshoz szükséges hozzávalókat egy lábasba töltjük, elkeverjük.
- Egy wokba bő olajat töltünk, felmelegítjük. Amikor füstölni kezd, a hús darabokat a tojásos lisztben megforgatjuk, majd a forró olajban 2-3 percig aranybarnára átsütjük. Egy papírtörlőkkel kibélelt tálban leitatjuk a zsiradékot.
- Kisütjük a következő adagot.
- Közben a mártást is a tűzhelyre tesszük, kb 3 percig sűrű mártássá főzzük.
- A wokot a hús sütése után papírtörlővel kitöröljük, majd 2 ek olajat ismételten felmegítünk. Amikor füstölni kezd, beledobjuk a hagyma és paprika szeleteket, 1-2 percig magas hőfokon sütjük, közben keverjük.
- Hozzáadjuk a bambuszrügy és ananász darabokat, majd a mártást. Megkóstoljuk, ha szükséges adunk hozzá sót, borsot – ha túl sűrű, felöntjük ananászlével.
- Visszatesszük a sült hús kockákat, óvatosan elkeverjük, 2-3 percig rotyogtajuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk egy kínai menü keretében, vagy csupán párolt rizzsel. Az illatos thai rizs passzol leginkább mellé.
- Vigyázzunk arra, hogy a húskockák ne legyenek túl nagyok, különben nem sülnek át rendesen.
- A mártás készítésénél is ügyeljünk a kevergetésre – fontos, hogy sima mártást kapjunk. Ha mégis csomós lett, egy szűrőn préseljük át.
- A kínaiak általában frissen reszelik a nádcukrot. Ez kevésbé édes, mint az Európában vásárolt barna nádcukor. Az eredeti recept 6 evőkanálnyit ír elő, mi négyre redukáltuk, és kb 1 dl ananászlevet adtunk a szószhoz. Így is meglehetősen édes lett.
- A maradék mártást ne öntsük ki, kiváló mártogatósként!
- Az eredeti édes-savanyú mártás mártogatósként készült tenger gyümölcsei mellé. Később alkalmazták mártásként rákokhoz, halakhoz. Édes-savanyú rák>>
- Az édes-savanyú sertés remek vendégváró étel lehet, különösen a kínai újév ünneplésre, hiszen a sertés a kínai babonák szerint is szerencsét hoz az új esztendőben!
Zest.hu