A sült sertéskaraj egy nagyszerű vendégváró étel, különösen ideális ünnepi alkalmakra. Legfinomabb akkor, ha ropogós pörccel készül, amely nem mindig lesz sikeres. A következő angol recept azonban az ázsiai forró vizes – kiszárítós módszert alkalmazza, amely biztosítja a ropogós bőrt. Ráadásul az eredmény tuti finom is, az elkészítése pedig egyszerű, valójában magától sül, miközben fantasztikus köreteket tudunk készíteni mellé.
Hozzávalók
- 2 kg csontozott bőrös karaj
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek almabor
- Zöldfűszerek aprítva (lásd tippek)
- 6-8 gerezd fokhagyma
- Durva só, őrölt bors
- 4 db babérlevél
- 2 alma vagy birsalma
- 3 lilahagyma
- 1 ek méz
- 2 dl csirkeleves
- 1 dl fehérbor
Elkészítés
- A bőrt kb.1centiként a húsig bevágjuk, majd a mosogató felett egy rácsra helyezzük, és forró vízzel lelocsoljuk 30 másodpercen keresztül – ezt kétszer megismételjük (ez a módszer biztosítja a ropogós pörcöt). Egy konyharuhával szárazra töröljük, majd bedörzsöljük az almaborral. Egy éjszakán át a hűtőszekrényben szárítjuk – de nem szabad lefedni semmivel.
- Másnap a sütőt 220 fokra előmelegítjük. A karajt olívaolajjal bedörzsöljük. A sót elkeverjük az aprított zöldfűszerrel, majd bedörzsöljük vele a karajbőrt és a réseket (a húsba tűzdelhetünk egy-két fokhagyma darabot és néhány szál zöldfűszert is).
- 25-30 percig bőrrel felfelé sütjük, majd a sütőt 180 fokra állítjuk és másfél-két óráig sütjük.
- Közben az almákat (vagy birsalmákat), lilahagymákat 4-4 gerezdre vágjuk, egy tálban megforgatjuk a mézben és kevés olívaolajban. 45 perccel a sütőhőmérséklet lejjebb állítása után a tepsihez adjuk a mézes gyümölcsöket, a babérleveleket, fokhagymákat és maradék zöldfűszereket, majd borsozzuk.
- Másfélóra után, ha a bőr nem elég pörcös, feljebb vesszük a sütő hőmérsékletét.
- Amikor a karaj megsült és a bőr szép barna lett, kivesszük a tepsit a sütőből. A gyümölcsöket és a hagymaszeleteket egy tálaló edénybe áttesszük, fedő alatt melegen tartjuk. A karajt egy tányéron 15-20 percig pihentetjük (nem szabad letakarni!)
- A keletkezett szaftból mártást készítünk a gáztűzhelyen. A tepsibe öntjük a bort és a csirkelevest, ezt mártássá redukáljuk, ha szükséges még adunk hozzá mézet.
- A karajt azt asztalon szeleteljük. A mártást kis kancsóban tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk krumplis körettel és két másik zöldséges körettel!
- Ajánlott krumplis köretek: roston sült burgonya, citromos sült burgonya
- Zöldséges köretként a következő ételek remekül passzolnak: almás párolt kaposzta, mézes sült répa, sült cékla
- Zöldfűszerek: a sertéshúshoz leginkább a kakukkfű, rozmaring és zsálya passzol. A fenti receptet elkészíthetjük ezek egyikével, vagy 2 kombinációjával. A zsályára vigyázzunk – intenzív az íze, nem szabad túl sokat használni belőle. Kakukkfűből elég 2-3 szál, rozmaringból 1-2 szál. Ezeket aprítsuk fel a dörzs-sóhoz, és adjunk 1-2 kanál levelet az almás körethez.
- Fontos, hogy az alma vagy birsalma maradjon kissé harapós – vegyük ki a sütőbül, ha túl puha.
- Az almabor kihagyható.
- Ha nincs időnk a karajbőrt kiszárítani, ropogós pörcöt úgy is kaphatunk, ha sütés előtt egy serpenyőben átsütjük a bőrt, vagy az első félóra alatt bőrrel lefelé sütjük a sütőben (mindkét esetben a bőr legyen szárazra törölve!). A harmadik lehetséges megoldás az, hogy sütés végén grill alatt megpörköljük a bőrt – de vigyázat nagyon könnyen megég!
- A sült sertéskarajt el lehet készíteni az almás köret nélkül is – ebben az esetben tálaljuk almaszósszal vagy birsalma kompóttal.
- A sült sertéskaraj ideális ünnepi étel – karácsonyra, húsvétra vagy családi ünnepekre. A karajt el lehet készíteni töltve is – lásd töltött sertéskaraj.
Kapcsolatos cikkek
- Ünnepi ételek
- Angol receptek
- Köretek
- Sertés receptek
Zest.hu