A virsli a magyar étkezés egyik legnépszerűbb alapanyaga, hiszen aránylag olcsó és rengeteg ételhez felhasználható. Gyerekek, felnőttek egyaránt kedvelik és manapság rengeteg verzió létezik, még vegán virsli is! A következő virsli receptek között sok finom egyszerű és különleges étel található.
A virsli
- A virsli a vörösáruk csoportjába tartozó, pépesített húsból készülő húskészítmény. Eredetileg darált marhúsból és disznóhúsból készült, fűszerekkel és sóval kiegészítve, amit juhbélbe töltöttek, majd enyhén megfüstöltek. Manapság azonban a virsli gyakran rossz minőségű húsból készül, és hús mellett nagy arányban egyéb húsipari alapanyagokat (bőr, zsírszalonna, stb.), valamint rengeteg adalékanyagot is tartalmaz. A füstölést többnyire füstaromával helyettesítik, a bél pedig műbél vagy húsipari szintetikus emészthető bél.
- Két legismertebb változata a frankfurti és a bécsi virsli, amelyek világszerte népszerűek. Alapvető különbség közöttük, hogy a frankfurti csakis sertéshúsból, míg a bécsi sertés- és marhahúsból készül. Általában ennek a két verziónak a legmagasabb a hústartalma, és ezeket többnyire hagyományos módon állítják elő.
- Egyéb húsokból is készítenek virslit – csirke, pulyka, vegetáriánus és vegán a legnépszerűbb.
A virsli eredete
A virsli leghíresebb verziója a Frankfurter, amit Johann Georg Lahner hentes állított össze marha és disznóhúsból 1805-ben. A kétféle darálthúst sóval, fűszerekkel és vízzel elkeverte, majd a keletkezett krémes jellegű pasztát juhbélbe töltötte, és enyhén megfüstölte. Az amerikai bevándorlók magukkal vitték a Frankfurter kissé módosított receptjét, ami báránybélbe töltött, előfőzött és pépesített húsrudacskává vált. Magyarországon virsli néven lett közismert ez a húsrudacska, ami a német würstchen szóból ered.
A helyi eredetvédettséget élvező frankfurti virslit ma is füsttel tartósítják és főzés helyett csak melegítést igényel.
Vásárlás
- Mivel rengeteg verzió létezik, így a minőség is változó. A jó minőségű virsli minimum75% színhúst tartalmaz, de ez jóval drágább is. Különösen az előre csomagolt változatok minőségére kell figyelni, nem beszélve a konzerves, üveges termékekről, amelyeknek nagyon magas a sós és adalékanyag tartalmuk. A virslit árulják párban, darabosan és mini (koktél) változatban is.
- Vásárlásnál mindig ellenőrizzük le a csomagoláson feltüntettet összetételeket (színhús aránya, füstölés módja, adalékok, stb.). Általában minél olcsóbb a virsli, annál rosszabb a minősége. Az olcsóbb verziók tejet, szóját vagy glutént is tartalmazhatnak!
- Nem csomagolt termékek esetében kérdezzük meg a hentest a virsli összetételeiről.
- A virslit tároljuk hűtőszekrényben.
Élettani hatások
A virsli az egyik legegészségtelenebb húskészítmény. Ez nem csoda, hiszen többségükben rengeteg a húsipari melléktermékekből készült „hús”, só és egyéb szintetikus ízfokozók. Még a kiváló minőségű virsli sem egészséges a füstölési eljárás miatt. A csirke, pulyka és vegán virslik úgyszintén az egészségtelen verziók közé tartoznak a magas adalékanyag-tartalmuk miatt. Éppen ezért a virsli rendszeres fogyasztása (bármi formában) nem javasolt egy egészségtudatos étrend keretében.
Felhasználás
- A virsli rengeteg módon felhasználható. Világhírű gyorsétel a hot-dog, és a virslis káposzta leves (amit mi frankfurti levesnek hívunk).
- Mivel a legtöbb virsli már egy főtt termék, így akár hidegen is fogyasztható, vagy csak fel kell melegíteni – ami lehet néhány perces főzés, sütés, grillezés.
- Mivel a virsli egy konyhakész termék, így nagyszerű alapanyag saláták kiegészítőjeként, vagy hozzáadhatjuk levesekhez és egytálételekhez. Lehet töltelék és feltét is pl pizzán, lepényeken, zöldségekben, szendvicsekben.
- Népszerű elem omlettben vagy tojáslepényben, továbbá lecsóban.
- Egyszerű főtt változatban mustárral, ketchuppal vagy más szószokkal tálalhatjuk, amely remek bulikra, gyerekzsúrokra, összejövetelekre, és természetesen szilveszterre! Szilveszteri receptek>>
Virsli receptek
Snack, falatok, saláta
Levesek
Főételek
- Paprikás krumpli
- Zöldséges virsli
- Virslis lencseleves zöldségekkel
- Virslis, paprikás tojáslepény
- Sajtos virslis omlett
- Héjában sült sajtos-virslis töltött burgonya
- Rakott cukkini virslivel
- Fetás omlett zöldbabbal és virslivel
- Kolbászos savanyú káposzta
Kapcsolatos cikkek: