A kínai újévi, szilveszter vagy egyéb alkalmak ünneplésére kiváló ez a kínai ragacsos sertésoldalas, ugyanis élőre meg lehet sütni a bordákat, majd a 15 perces grillezés elvégezhető a vendégek érkezése után. Nyári grillezésre, bulikra is szuper ez a recept, kínai köretekkel tálalva.
Hozzávalók
A bordákhoz:
- 2 db sertésborda (kb. 800 g)
- 1 csillag ánizs
- 1 fahéjrúd
- 1 kis darab gyömbér
- 1 babérlevél
A mázhoz:
- 3 evőkanál hoisin szósz
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 teáskanál kínai ötfűszer por
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1,5 evőkanál méz
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 fokhagyma, préselve (opcionális)
- 1 teáskanál szezámmag (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 160C fokra előmelegítjük.
- A bordákat (egészben vagy félbe végva, ha nem férnek el) egy mély tepsibe tesszük, és leöntjük annyi forró vízzel, hogy éppen ellepje őket. Hozzáadjuk a fahéjat, csillagánizst, gyömbért és a babérlevelet. A tepsit fóliával lefedjük, majd a sertésbordákat 2,5 órán át sütjük.
- Közben összekeverjük a mázat és pihentetjük.
- A bordákat lecsepegtetjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd megkenjük a mázzal. Hűtőszekrényben tároljuk (ajánlatos 1-2 órán át pácolni).
- Amikor készen állunk a főzésre, bemelegítjük a grillsütőt (a kerti BBQ sütő is jó). Közepes hőfokon kb 15-20 percig grillezzük, többszörösen forgatva. Amikor a máz szépen karamellizálódott, akkor jó. A sütőben is lehet sütni, 200 C fokon, kb 15-20 percig.
- Csíkokra vágjuk és szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu