A zsályás és hagymás töltelék ay egyben sült sertéshús egyik klasszikus párja, amit nagyon egyszerű elkészíteni – mindössze 5 percet vesz igénybe! Ez a klasszikus angol zsályás-hagymás töltött sült sertéskaraj recept elkészíthető egész hússal vagy göngyölt filézett hússal is. Tálaljuk krumplipürével vagy főzelékkel. Ideális hétvégi ebédre, vagy ünnepekre, pl Szilveszterre.
Hozzávalók
- 1 közepes csontozott sertés rövidkaraj vagy 1 nagy filé
- 6 evőkanál durva zsemlemorzsa (ez lehet gluténmentes is)
- 1 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
- 4 db zsályalevél
- 2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- Só, bors
- 4 evőkanál puha vaj vagy tejmentes margarin
Elkészítés
- Finomra felvágjuk a hagymát, és 3 db zsályalevelet.
- A zsemlemorzsát összekeverjük a zsályával és sóval, borssal.
- Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a hagymát. 5 percig puhára sütjük.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd a hagymához adjuk a morzsakeveréket.
- A sütőt 200 C fokra előmelegítjük.
- Egész hús estében zsebet vágunk a húson (a zsírréteggel felfelé), és megtöltjük a keverék nagy részével. Filézett hús kiterítünk, és az egyik szélére kanalazzuk a tölteléket, majd felgöngyöljük.
- Mindkét verzió esetében átkötjük a húst madzaggal, majd lemérjük a húst egy mérlegen.
- A maradék keverékkel bedörzsöljük a húst. A tetejére tesszük a zsályalevelet (a zsinór alá rögzítve), majd sózzuk, borsozzuk.
- A húst egy tepsibe tesszük, majd 20 percig sütjük a sütőben.
- A hőmérsékletet 180 C-ra lejjebb állítjuk és tovább sütjük 20 percig 450 grammonként.
- 10 percig lefedve pihentetjük, majd felszeletelve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu