A kínai újév ünnepek alatt érdemes néhány érdekes kínai ételt kipróbálni. Ez a hoisin húsgolyók tésztával recept egy nagyon finom, egyszerű és kiadós ebéd vagy vacsora lehet a család vagy barátok számára. A húsgombócokat lehet sütni vagy kíni módon párolni is. Glutén-mentes tészta is alkalmazható.
Hozzávalók
A húsgombócokhoz:
- 450 g darált sertés
- 1 csokor újhagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 2 evőkanál hoisin szósz
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 tojás
- 1 evőkanál szezámmag (elhagyható)
A tésztához:
- 250 g tojásos vagy rizstészta
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 hüvelyknyi darab gyömbér
- ½ kaliforniai paprika
- 100 g mangetout vagy cukorborsó
- 1 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál kínai rizsbor
- 1 tk szezámmag
- 1 tk hoisin szósz
- 1 tk pirított szezámolaj
Egyéb
- Sütéshez: 2 földimogyoró olaj
- Tálaláshoz (opcionális): pirított szezámmag és apróra vágott koriander, szeletelt piros chili
Elkészítés
- A húsgolyókhoz szükséges hozzávalókat összegyúrjuk egy keverőtálban, majd kis, kb 3cm-es, golyókat formálunk a masszából, amiket egy tányéron pihentetünk sütésig (le is lehet hűteni néhány órán keresztül).
- Egy wokban felhevítünk 1 evőkanál olajat. Amikor forró és kissé füstöl, beletesszük a golyókat, és rendszeresen megforgatva barnára sütjük. Egy papírtörölközővel kibélelt tányérra kiszedjük őke. A tányért egy nagy tállal lefedjük, hogy ne hűljenek ki a húsgolyók.
- A hagymát, fokhagymát és a gyömbért vékonyan felszeleteljük. A kaliforniai paprikát vékony csíkokra vágjuk.
- A tésztát a csomagolási utasítás szerint megfőzzük, lecsepegtetjük és a lábasban melegen tartjuk.
- A maradék olajat felhevítjük a wokban. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Egy percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a kaliforniai paprikát és a cukorborsót. Pár percig kevergetve sütjük, majd hozzáadjuk a szójaszószt, rizsbort és a szezámmagot.
- Még kb. egy percig kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk a hoisin szószt, és hagyjuk, hogy a szósz összeálljon és ragacsossá váljon.
- Beleforgatjuk a főtt tésztát és a szezámolajat, majd a húsgolyókat.
- Szezámmaggal és apróra vágott korianderrel megszórva, illetve, ízlés szerint, szeletelt friss chilivel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu