A saláták közül talán a húsos saláta az, amit (tartalmas) főételként is tudunk fogyasztani. Előnye az is, hogy előre elkészíthető, vagy maradék sült-főtt -grillezett húsokból és egyéb alapanyagokkal kombinálva gyorsan összedobható.
Alkalmas húsok salátákhoz
- Szalonna: sütve, grillezve ideális, amit papír kéztörlőn lecsepegtetünk, majd egészben, szeletelve vagy morzsálva a salátákhoz adjuk. A szalonna általában egy kiegészítő elem, s mivel sós, vigyázni kell az öntet fűszerezésével!
- Sonka: a házilag készített főtt vagy sült sonka előnye, hogy a maradékot csak fel kell csíkozni/kockázni, és máris fantasztikus salátákat készíthetünk! Érdemes megemlíteni a Pármai vagy egyéb érlelt és füstölt sonkákat is, amelyek ünnepi, vendégváró saláták szuper kiegészítője vagy főszereplője lehet.
- Felvágottak: a sonkához hasonlóan salátákba jól passzol a legtöbb konyhakész felvágott, kolbász, szalámi, chorizo, de akár a füstölt kacsmell, libamell is.
- Virsli: magyar, osztrák, lengyel és német saláták egyik kedvelt eleme, általában megfőzve majd felkarikázva adjuk a salátákhoz. Klasszikus kombinációk a virsli-lencse, virsli-krumpli, virsli-káposzta párosítások.
- Maradékok: maradék sült/grillezett csirke, pulyka, kacsa, liba, marhahús (főleg a steak) nagyon jól passzol salátákba, főleg konzerv babbal, lencsővel vagy grillezett lencsővel, főtt krumplival kombinálva.
- Darált hús: a Thai, Vietnámi és egyéb Dél-Kelet Ázsia országok egyik kedvenc alapanyaga, amit gyorsan, és pikánsan fűszerezve a wokban kisütnek és saláta levélben tálalnak chili szósszal.
Húsos saláták készítése
Egy húsos saláta lehet meleg vagy hideg. A hús lehet főszereplő vagy mellékszereplő az ételben. Szinte minden húst kombinálhatunk rizzsel, tésztával, krumplival, zöldsalátával, friss vagy sült zöldségekkel. Mivel salátáról van szó, így tálálás előtt valami öntettel vagy szósszal lelocsoljuk és elkeverjük. A legtöbb húsos salátát érdemes állni hagyni egy darabig, így jobban összeérnek az ízek.
Tárolás
Étkezésig tároljuk lefedve a hűtőszekrényben. Sok saláta le is fagyasztható.
Felhasználás
A húsos saláta egy fantasztikus gyorsétel lehet, így kiváló rohanós napokra és lusta hétvégékre. A hideg verziókat magunkkal vihetjük egy piknikre, kirándulásra vagy becsomagolhatjuk munkahelyi/iskolai ebédre, uzsonnára.
Húsos saláta receptek
Íme néhány tuti finom húsos saláta recept, a listát folyamatosan bővítjük:
- Meleg csirke és bab saláta
- Kuszkusz saláta
- Kínai kacsasaláta
- Kínai csirkesaláta
- Szalonnás céklasaláta
- Chorizo és paradicsom saláta
- Marokkói hátszín saláta
- Teriyaki hátszín saláta
- Libamell saláta gránátalmával
- Pikáns kacsa saláta
- Currys csirkesaláta
- Szalonnás, gombás krumplisaláta
- Mexikói kolbászos saláta
- Szalonnás kelbimbó saláta
- Zöldséges hátszín saláta
- Hátszín, krumpli és cukkini saláta
- Mexikói steak saláta
- Jamaikai hátszín saláta
- Ázsiai hátszín saláta
- Ázsiai csirke saláta
- Csirkés waldorf saláta
- Szalonnás füge saláta
- Füge, prosciutto és gorgonzola saláta
- Chorizo, zöldborsó és kuszkusz saláta
- Steak kéksajttal és gránátalmával
- Sült paradicsom és steak saláta
- Sonka, mozzarella és barack saláta
- Kacsa és cékla saláta gránátalmával
- Mexikói csirkesaláta
- Szalonnás-spenótos újburgonya saláta
- Sült paradicsom és hátszín saláta
- Whiskeys hátszín saláta kéksajtos öntettel
- Hátszín kéksajt és gránátalma saláta
- Bárányhúsos, gránátalmás saláta falatok
- Kínai csirke és vöröskáposzta saláta
- Mézes-szójás kacsasaláta
- Thai darált húsos saláta falatok
- Sonka és avokádó saláta
- Tojásos krumplisaláta sertéshússal
- Hátszín saláta gránátalma mártással
- Csirke saláta kínai módon
- Spanyol kolbászos rizssaláta
- Fodros kel céklával és pármai sonkával
- Pikáns steak és gránátalma saláta
- Meleg burgonya, csirke és bab saláta
Kapcsolatos cikkek