A szalonnás füge saláta egy öt perc alatt elkészíthető étel, így ideális időszegény hétköznapokra vagy lustálkodó hétvégékre. Kezdők számára sem lesz kihívás..
Hozzávalók
- 4 db érett füge
- 10 dkg húsos szalonna kocka (vagy pancetta)
- 4 maréknyi rukkola
Öntethez:
- 1 ek balzsamecet
- 2-3 ek olívaolaj
- Fél tk dijoni mustár
- fél tk méz
- 1 tk reszelt salottahagyma
- 1 pici préselt fokhagyma (opcionális)
- Só, bors
Elkészítés
- A szalonna darabokat ropogósra sütjük, papír kézitörölközőn lecsepegtetjük.
- A fügéket megmossuk, szárazra töröljük, gerezdekre felvágjuk.
- Az öntetet kikeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges, ízlés szerint módosítjuk.
- A salátaleveleket megmossuk, lecsepegetjük, két tányérra szórjuk.
- A füge szeleteket a salátára helyezzük, körbeszórjuk a szalonna darabokkal, majd leöntjük az öntettel.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével – így ideális brunch vagy gyors ebéd, vacsora lehet.
- Köretként is kiváló pl egészben sült szárnyasokhoz – különösen passzol fácán, gyöngytyúk, fürj mellé.
- A sóval legyünk óvatosak az öntetben, a szalonna meglehetősen sós.
- A szalonnát lecserélhetjük cafatokra tépett prosciuttoval, így még gyorsabb lesz a saláta elkészítése! Ez egy klasszikus olasz kombináció.
- Rukkola helyett alkalmazhatunk vegyes zöldsalátát, bébi spenót leveleket, vizitormát, vagy egyéb zsázsát is.
- A szalonnás füge saláta egy tuti egyszerű, de nagyszerű fogás, akár előétel is lehet egy vendégváró vagy ünnepi menüben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu