Az érlelt hátszín steak kiváló alapanyag fantasztikus saláták és egyén ínyencségek készítéséhez. A következő hátszín saláta gránátalma mártással találva ideális ünnepi vagy vendégváró alkalmakra. Néhány perc alatt elkészíthető, az eredmény viszont fantasztikus. Tálalhatjuk előételként egy vendégváró menüben vagy főételként egy különleges ebédre, vacsorára.
Hozzávalók
- 2 vastag, érlelt marha hátszín steak
- Olivaolaj
- só, bors
Az öntethez:
- 1 csésze gránátalmalé
- 2 evőkanál nádcukor
- 1 tk frissen facsart citromlé
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 tk dijoni mustár
- Fél gránátalma magjai ( kb.4 evőkanál)
- 2 marék rukkola, vízitorma vagy vegyes saláta levelek
Elkészítés
- Először elkészítjük a mártást: egy kis serpenyőben felforraljuk a gránátalma és citrom levet a cukorral, majd folyékony sziruppá redukáljuk, kb a felére. Hozzáadjuk a balzsamecetet, és sűrűbb mártássá főzzük. Amikor elkezd karamellizálódni, azaz ragacsossá válni, lehúzzuk a tűzhelyről, lefedjük és pihentetjük.
- Egy grillserpenyőt vagy grillsütőt felhevítünk.
- A hátszín szeleteket sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajjal bekenjük őket.
- Mindkét oldalon 30 másodpercig grillezük, majd percenként megfordítjuk őket, mindaddig, amíg ízlésünknek megfelelően átsültek (kb. 3-4 perc mindkét oldalon az optimális, azaz rose állag elérése).
- A hátszín szeleteket egy tányéron, alufóliával és konyharuhával letakarva, öt percig pihentetjük.
- Közben a salátaleveleket egy nagy tálra vagy tányérokra szórjuk.
- A gránátalma mártáshoz adjuk a mustárt, és ha túl sűrű, adunk hozzá egy kanál balzsamecetet és néhány csepp friss citromlevet. Megkóstoljuk és beállítjuk az édes/savanyú ízeket.
- A húst átlósan vékony szeletekre vágjuk. Ezeket a salátalevelek tetején elrendezzük, majd frissen őrölt borssal meghintjük. Rászórjuk a gránátalma magokat, majd végül leöntjük a mártással.
Tipp: a mártást elkészíthetjük konyhakész gránátalma melasszal is: 4 evőkanál melaszt 4 evőkanál balzsamecettel és 2 tk mustárral felmelegítünk.
Kapcsolatos receptek