A következő sült paradicsom és hátszín saláta egy olaszos verzió, bár skót vagy argentin marhahús a legidelásabb alapanyag hozzá. 20 perc alatt elkészíthető – és elő is készíthető, így ideális vendégváró alkalmakra..
Hozzávalók
- 35 dkg vastag hátszín
- 35 dkg koktél paradicsom
- 20 dkg ciabatta kenyér
- 3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 2 tk kakukkfű levél
- 2 ek balzsamecet
- 15 dkg rukkola
- 1 maréknyi bazsalikom levél
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat megmossuk, lecsepegtetjük, majd egy tepsibe szórjuk. Az olaj felével lelocsoljuk, majd 15 percig kissé puhára sütjük.
- A ciabatta kenyeret falat nagyságú darabokra szaggatjuk, egy másik tepsibe szórjuk, és a sütőben kb 6-7 percig megpirítjuk.
- A húst bedörzsöljük a fokhagymával, fél ek olajjal és kakukkfűvel. Egy grillserpenyőt felforrósítunk vagy kerti grillsütőt előkészítünk. A húst sózzuk, borsozzuk, mindkét oldalon 1-1 percig átsütjük, ezzel a pólusokat lezárjuk. Percenként átfordítjuk, és addig sütjük, amíg a kívánt állagot elérjük.
- Egy vágódeszkára helyezzük.
- A serpenyőbe töltjük a paradicsomokat, átmelegítjük, miközben összenyomkodjuk, hogy levet eresszenek.
- Lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a maradék olajat és a balzsamecetet.
- A rukkolát, paradicsomot és a ciabatta darabokat egy nagy tálban elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a felaprított bazsalikom leveleket.
- A húst vékonyan felszeleteljük, a salátához adjuk – a húslét is hozzáöntjük.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- A hátszín legyen legalább 2.5 cm vastag és lehetőleg érlelt. Figyelem: tejmarha húsa ehhez a recepthez nem megfelelő!
- A hús sütésének az ideje attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst – ideális a medium-rare, de ezt nem mindenki kedveli! Lásd steak tippek>>
- Koktélparadicsom helyett mini, fürtös paradicsomokat is alkalmazhatunk- a rukkola lecserélhető vegyes zöldsaláta levelekre is.
- A sült paradicsom és hátszín saláta egy nyári kerti parti főétele lehet, vagy remek hétvégi brunchra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu