A következő olasz szalonna, mozzarella és barack saláta 10 perc alatt összedobható, továbbá kiadós, így szuper főétel lehet laza vagy rohanós napokon.
Hozzávalók
- 10 dkg prosciutto sonka (vagy pancetta szalonna)
- 25 dkg ciabatta
- 4 db őszibarack vagy nektarin
- 1 kis maréknyi mentalevél
- Fél citrom reszelt héja és leve
- 2 tk vörösborecet
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk nádcukor
- 1 tk dijoni mustár
- 15 dkg mozzarella
- 10 dkg vegyes vizitorma-rukkola-bébi spenót levelek
Elkészítés
- A kenyeret falat nagyságú kockákra felvágjuk – grill alatt vagy grill serpenyőben megbarnítjuk.
- A barackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk, majd felszeleteljük.
- A sonkát vagy pancetta szeleteket forró serpenyőben ropogósra pirítjuk.
- Közben a saláta leveleket megmossuk, lecsepegtetjük – egy nagy tálba szórjuk.
- A sonka-szalonna csíkokat félretesszük, melegen tartjuk. A serpenyőben a barack szeleteket mindkét oldalon 1-1 percig átsütjük.
- A menta felét felaprítjuk, ezt elkeverjük az olajjal, ecettel, mustárral, cukorral, a citrom reszelt héjával és kicsavart levével. Megkóstoljuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A mozzarellát lecsepegtetjük, kézzel cafatokra bontjuk, a salátára szórjuk. A salátához adjuk a szalonna (vagy sonka) szeleteket, a sült barackot, a ciabatta kockákat, végül a maradék mentaleveleket.
- Tálaláskor az öntettel lelocsoljuk.
Tippek
- A pancetta sütéséhez nincs szükség olajra, de a prosciutto sonka sütéséhez olajozzuk ki kissé a serpenyőt, és azt elég kb fél percig sütni! A recepthez füstölt bacon szalonna is alkalmazható.
- Ciabatta helyettesíthető egyéb, rusztikus kenyérrel – sőt, konyhakész krutonnal is!
- A recepthez egyéb vegyes salátakeverék is jó.
- A sonka, mozzarella és barack saláta meglehetősen tartalmas, így tökéletes főételként egy hétköznapi ebédre vagy vacsorára – hétvégén ideális brunch-ra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu