Nyári grillezésre tökéletes recept a spárga és cukkini saláta fetával. Előkészületeket leszámolva, 10 perc alatt elkészül, így ideális laza vendégváró alkalmakra vagy lusta, nyári estékre. Lehet köret és főétel is.
Hozzávalók
- 1 tk édesköménymag
- Másfél ek olívaolaj
- 30 dkg spárga
- 2 cukkini
- 5 dkg rukkola
- 10 dkg feta
- 3 ek pirított kesudió
Öntethez
- 2 ek olívaolaj
- Fél citrom leve
- Fél tk szójaszósz
- fél tk méz
- 1 ek aprított petrezselyem zöld
Elkészítés
- Az édesköménymagot és olajat elkeverjük.
- A cukkinit zöldségpucolóval vékony, hosszú szeletekre „hámozzuk”.
- A spárgák fás részét levágjuk vagy a töréspont mentén letörjük.
- A cukkini szeleteket és spárga szálakat egy keverőtálba szórjuk, a magos olajjal leöntjük, alaposan átforgatjuk a két kezünkkel. Forró grill –serpenyőben vagy grillsütőn csíkosra grillezzük.
- Közben kikeverjük az öntetet.
- Az átsült zöldségeket egy tálaló edénybe helyezzük, leöntjük az öntettel, belekeverjük a rukkola leveleket és kesudiót. Feta sajtot morzsálunk a tetejére.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk grillezett húsok, halak köreteként.
- Ideális főétel is lehet egy könnyű, kímélős ebédre vagy vacsorára – ebben az esetben tálaljuk friss magos zsemlével, kenyérrel.
- A saláta színesebb lehet, ha sárga cukkinit alkalmazunk (ez nehezen kapható, de könnyen termeszthető konyhakertben).
- Kesudió helyettesíthető fenyőmaggal, amelyre kevesebben érzékenyek.
- A spárga és cukkini saláta fetával egy nagyon egyszerű, egészséges saláta – remekül passzol diétás, vegetáriánus, glutén-mentes, egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu