A csirke egyik legnépszerűbb része a csirkemell, ugyanis változatosan felhasználható gyors és egyszerű ételekhez. Továbbá zsírszegény és fehérjedús, így a diétázók egyik kedvenc alapanyaga. Csirkemellből rengeteg étel készíthető, lehet rántani, sütni, tölteni, grillezni, de levesekbe, egytálételekbe, ázsiai jellegű tálakba is passzol. Szerencsére bőven válogathatunk csirkemell receptek között.
Csirkemell vásárlása
- Csirkemellet vásárolhatunk frissen vagy fagyasztott változatban. A hentesnél általában hagyományos bőrös-csontos változatban, szupermarketben inkább filéként árulják. A szép, dús filézett verziókra azonban vigyázzunk, mert ezeket vízzel fecskendezik be, hogy nagyobbnak, szebbnek tűnjenek.
- He lehetséges, szagoljuk és tapintsuk meg a húst – ha hal szaga van vagy túl puha, az nem jó minőségre utal.
- A friss csirkemellet tároljuk a hűtőszekrényben, és egy-két napon belül használjuk fel.
- Ha nagyobb mennyiséget vásároltunk, fagyasszuk le egyből a nem szükséges adagot későbbi ételek készítéséhez. (Mélyhűteni lehet egészben, felvágva vagy darálva, de akár előre fűszerezve, pácolva is).
Csirkemell tápértékei
A csirkemell kiváló fehérjeforrás, ugyanakkor sovány, így csupán 120 kcal/100g a kalória tartalma (nyersen, filézve). Éppen ezért nagyon sok diéta, fogyókúra kedvenc alapanyaga, illetve fitnesz, testépítő edzésprogramok követői számára is az egyik legkedveltebb fehérjeforrás. Diétás ételek>>
Csirkemell csontozása
Ha bőrös-csontos csirkemellet vásároltunk (ami általában olcsóbb), a csontozást magunk is könnyen elvégezhetjük. A bőrt ujjainkkal fellazítjuk, majd lehúzzuk. A húst a mellcsont mentén hosszában mindkét oldalon bevágjuk (éles késsel), majd lefejtjük a csontról. (A csontokat ne dobjuk el – ideális alapleves készítéséhez!).
Csirkemell felhasználása
A csirkemell nagy előnye, hogy változatosan felhasználható:
- Vékony szeletekre vágva gyorsan ki lehet rántani vagy grillezni. Ideális csirke falatok készítéshez.
- Vékony csíkokra vágva ideális kínai és egyéb ázsiai stir-fry vagy curry készítéshez. Pikáns levesekbe is gyorsan belefőzhető.
- Kockákra vágva ragukhoz, pörkölthez, egytálételekhez adhatjuk vagy remek nyársakhoz is.
- Egészben (vékonyra klopfolva) meg lehet tölteni valami finomsággal és/vagy sonkába, baconba csavarni, majd így kisütni vagy grillezni.
- Darálva fantasztikus töltelék lehet, különösen thai és egyéb dél-kelet ázsiai ételekben. Darált csirkemellből fasírt, hamburger, húsgombóc is készíthető.
Csirkemell receptek
Levesek
Falatok, előételek
- Rántott csirke falatok
- Yakitori csirkenyárs
- Karaage
- Paradicsomos csirke-falatok
- Mexikói csirke nyárs
- Cukkinibe göngyölt csirkemell
Saláták
- Csirkesaláta
- Csirkés waldorf saláta
- Meleg csirke és bab saláta
- Ázsiai csirkesaláta
- Currys csirkesaláta
- Mexikói csirkesaláta
- Meleg burgonya, csirke és bab saláta
Főételek
- Bazsalikomos csirke csíkok
- Kínai citromos csirke
- Paradicsomos csirke (maradékból)
- Tikka masala csirke
- Sült csirkemell édesköménnyel
- Indiai paprikás csirke
- Masala csirkemell
- Harissa csirkemell
- Arab grillezett csirkemell
- Tárkonyos csirkemell
- Marokkói citromos csirkemell
- Kínai mézes csirkemell
- Kókuszos csirkemell spenóttal
- Kókuszos csirke piláf
- Kókusztejben sült csirkemell
- Marokkói csirkemell aszalt szilvával
- Vietnámi csirke ánizzsal
- Paradicsomos rakott csirkemell mozzarellával és spenóttal
- Töltött csirkemell filé gombás mártással
- Héjában sült édesburgonya pikáns csirkemellel
- Gnocchi citromos csirkével és cukkinivel
- Aszalt paradicsomos és olajbogyós sült csirkemell
- Bazsalikomos csirkemell
Kapcsolatos receptek