A vietnámi csirke világhírű, ugyanakkor rengeteg verziója létezik. A következő vietnámi csirke ánizzsal és jellemzően citromfűvel készül. Kissé pikáns, de nem túl csípős – ezen persze könnyen lehet módosítani. Fél óra alatt az asztalon van, ráadásul szuper egészséges és immunerősítő őszi, téli napokra.
Hozzávalók
- 3 szál ázsiai citromfű
- 1 ek földimogyoró olaj
- 1 csillag ánizs
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- Fél kiló csontozott, bőrözött csirkehús
- 1 vörös chili
- 1 ek halszósz
- 1 csipetnyi nádcukor
- fél zöldcitrom kicsavart leve
- 5-6 dl csirke alaplé
- Párolt illatos thai rizs
Elkészítés
- A citromfüveket megmossuk és laposra nyomjuk (pl egy sodrófával).
- A hagymát megpucoljuk, vékony csíkokra felszeleteljük. A fokhagymákat felaprítjuk. A csirkehúst falat nagyságú darabokra vagy csíkokra felszeleteljük.
- A chili magtalanítjuk, felapírtjuk.
- A felmelegített olajban az ánizst 10 másodpercig megforgatjuk. Hozzáadjuk a hagymát, 5 percig sütjük, majd beledobjuk a fokhagymát kb 1 percre.
- Hozzáadjuk a csirke darabokat, a citromfüvet, chilit, halszószt, cukrot és zöldcitromlevet, majd felöntjük annyi forró levessel, hogy ellepje a húst. Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokon, fedő alatt 20 percig főzzük. Levesszük a lábasfedőt, magasabb hőfokon kb 5 percig redukáljuk a mártást.
- Az ánizst és citromfű szálakat kidobjuk.
- Melegen tálaljuk párolt rizzsel.
Tippek
- A keletkezett szósz nem sűrű, hanem levesszerű. Ez így jó, ezért is tálaljuk párolt rizzsel. Ázsiai párolt rizs készítése>>
- Ha a chili erejét is kivágjuk, akkor végképp nem csípős, és gyerekek számára is tálalható.
- Elkészíthető vegyes csirkehúsból vagy csupán csontozott csirkecomb, csirkemell húsból is.
- A vietnámi csirke ánizzsal szuper jó lehet megfázás, influenza alatt, továbbá melegítő és immunerősítő hatással van a szervezetre. Valójában egy kissé sűrűbb csirkeleves, amelynek gyógyító hatása közismert. Továbbá ideális diétázás, fogyókúra alatt. Egyéb csirkelevesek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu