A sült csirke az egyik legnépszerűbb családi étel egy hétvégi ebédre vagy vacsorára. Ez nem is csoda, hiszen nagyon egyszerűen lehet fenségessé varázsolni. Ez a sült csirke édesköménnyel lesz különleges, amit nem igazán lehet elrontani! Édesburgonyapürével és párolt zöldzöldségekkel tálaltam – de burgonyapüré, saláta és sült zöldségek is passzolnak mellé.
Hozzávalók
- 1 közepes egész csirke (kb. 1,5 kg)
- 2 nagy édeskömény gumó
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tk édesköménymag
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál puha vaj vagy tejmentes margarin
- 1 pohár bor vagy csirke alapleves
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- Az édesköményt hosszú, vastag szeletekre vágjuk.
- Az édesköménymagot mozsártörővel összetörjük, hozzáadjuk a fokhagymát, és ismét összetörjük.
- Hozzáadjuk a vajat, reszelt citromhéjat, sót és őrölt fekete borsot. Péppé keverjük.
- A csirkét egy nagy tepsibe tesszük, és köré szórjuk az édesköményt.
- Kézzel bedörzsöljük a csirkét a fűszeres vajjal (beleértve az üreget is), majd az édeskömény szeleteket is. Mellel lefelé fordítjuk a csirkét.
- A citromot félbevágjuk, az egyik felét az üregbe tesszük, a másik felét az édeskömény közé helyezzük
- A sütőben 20 percig sütjük, majd kivesszük a tepsit, megfordítjuk a csirkét úgy, hogy a citromlevet kiengedjük az üregből. Az édesköményre öntjük a bort/alaplevest, jól meglocsoljuk a csirkét is, majd visszatesszük a sütőbe a tepsit.
- További 70-90 percig sütjük, amíg a csirke megpuhul és a bőre szép barna lesz (tűpróbát tartunk – ha tiszta lé folyik ki a combokból, akkor átsült). A csirkét és az édesköményt sütés közben párszor meglocsoljuk!
- A csirkét egy tányérra áttesszük, fóliával és konyharuhával letakarjuk, hogy meleg maradjon.
- Az édesköményt egy tálra átszedjük.
- A sütés során keletkezett szaftot sűrű mártássá főzzük a tűzhelyen, majd átszűrjük.
- A csirkét felvágjuk, és az édesköménnyel, mártással és köretekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu