A sült és rántott csirke az egész világon népszerű – minden földrésznek van speciális verziója. A karaage a japánok kedvence, amely valójában Kínából származik. Tulajdonképpen egy gyorsételről van szó, amit házilag is könnyen el lehet készíteni..
Hozzávalók
- 2 csirkemell filé
- 3 ek japán szójaszósz
- 1 ek sake
- 3 ek étkezési keményítő (lehetőleg kukorica)
- Földimogyoró vagy napraforgóolaj
Elkészítés
- A melleket hosszában falat nagyságú darabokra felszeleteljük.
- A szójaszószt és sake-t elkeverjük, majd egy nagy tálban a csirke darabokat belekeverjük.
- 15 percig marináljuk, majd a csirke falatokat papírtörölközővel kissé áttöröljük (így nem fröcsög majd az olaj mindenfele).
- A csirke darabokat egy zacskóba tesszük, a keményítővel megszórjuk, a zacskót összerázzuk – legyen egyenletes, de ne túl vastag a bunda.
- Forró, bőséges olajban (165 fokon) világos barnára sütjük. Papírtörölközőn az olajat felitatjuk.
Tippek
- Tálaljuk egy japán menü keretében – soba tésztával és egyéb falatokkal.
- Ideális parti falat is lehet – ebben az esetben remekül passzol mellé a wasabi majonéz.
- A fenti karaage egy hagyományos recept, modern verziók fokhagymával és vagy reszelt gyömbérrel gazdagítják a pácot, és persze az olcsóbb gyorsétkezdékben a saké elmarad vagy mirinnel helyettesítik.
- A keményítőhöz lehet adni szezámmagot is.
- A maradék hidegen is finom – készítsünk belőle egy japános csirkesalátát.
- A karaage elkészthető olajsütőben is – de mindig friss (és hidegen préselt!) olajat alkalmazzunk.
Kapcsolatos cikkek
- Csirkemell receptek
- Parti falatok
- Japán receptek
- Rántott hús
Zest.hu