A marokkói konyha egyik jellegzetessége az aszalt gyümölcsök és húsok kombinációja. Példa erre a következő recept. A marokkói csirkemell aszalt szilvával, és egy fűszeres mártással készül, amely egzotikus ízeket varázsol az asztalunkra! Ráadásul gyorsan és egyszerűen elkészíthető.
Hozzávalók
- 2 szelet csirkemell filé (bőr nélkül)
- 1 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 duci fokhagyma
- Fél ek étkezési keményítő
- Fél tk gyömbérpor
- Fél tk fahéj por
- Fél tk római kömény por
- 1 bögre alap csirkeleves
- Fél bögre aszalt szilva (magozott)
- Kb 1 ek friss citromlé
- 1 ek méz
- 1-2 ek aprított koriander
Elkészítés
- Ha a csirkemellek nagyok, akkor félbevágjuk őket. Sózzuk, borsozzuk, majd egy nehéz aljú lábasban felforrósított olajban mindkét oldalon kibarnítjuk őket. Ez kb 10 perc lesz.
- Amikor a hús szeletek éppen hogy átsülteket, egy tányérra kiszedjük őket, és lefedve pihentetjük.
- Közben a hagymát és fokhagymát felaprítjuk, a fűszereket kimérjük.
- Ezeket a lábasba szórjuk, kb 3 percig dinszteljük. Beleszórjuk asz étkezési keményítőt és a fűszereket, egy percig kevergetjük, majd lassan hozzáöntjük a levest, miközben kevergetjük, hogy ne lecsen csomós a mártás. Hozzáadjuk az aszalt szilvát, citromlevet és a mézet. Kb 5 percig sűrű mártássá főzzük – akkor jó, amikor kissé ráragad egy kanálra. Visszatesszük a csirkemelleket, 2-3 percig fedő alatt, alacsony hőfokon átmelegítjük.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Korianderrel megszórva tálaljuk.
- Tálaljuk kuszkusz-szal vagy párolt rizzsel.
- Szuper arab lapos kenyérbe töltve is.
- Az étkezési keményítő lehetőleg kukorica alapú legyen (a krumplis túl ragadós), de helyettesíthető csicseriborsó liszttel, vagy normál búzaliszttel is (az utóbbi már nem glutén-mentes!)
- A marokkói csirkemell aszalt szilvával egy tuti egyszerű de nagyszerű recept, különösen az arab ízek kedvelőinek ajánljuk..
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu