A legtöbb gyerek (és felnőtt!) egyik kedvenc étele a rántott hús – főleg a rántott csirke. A rántott csirke falatok a hagyományos recept modern változata, amely kiváló partikra, gyerekzsúrokra, bulikra vagy piknikre – hiszen kézzel is fogyasztható. Íme a recept, tippekkel és variációkkal..
Hozzávalók
- 1 nagyobb csirkemell filézve
- ½ csésze liszt
- 1 csésze zsemlemorzsa
- 1 tojás
- Só, bors
- Olaj
Elkészítés
- Húzzuk le a csirkemell bőrét, majd vágjuk fel kb 1 cm-es csíkokra (ha szükséges, vágjuk félbe a keletkezett szeleteket). Itassuk le a nedvességet (ez fontos!).
- Sózzuk, borsozzuk meg, majd panírozzuk be a csíkokat (lásd tippek).
- Forró olajban süssük aranysárgára mindkét oldalon.
- Konyhapapíron csepegtessük le
- Tálaljuk citrom szeletekkel.
Tippek
- A panírozást felgyorsíthatjuk, és a sok mosogatást megelőzhetjük a következő módon: A lisztet és a zsemlemorzsát öntsük bele egy-egy nylon zacskóba (pl hűtőzacskóba) – majd a lisztes zacskóba tegyük bele a csirkefalatokat, kössünk rá egy csomót, és alaposan rázzuk össze, amíg a liszt beborítja a hús darabok felszínét. Egy szűrőn keresztül rázzuk le róluk a felesleges lisztet. Forgassuk meg a húscsíkokat a felvert tojásban, majd a zsemlemorzsás zacskóban ismételjük meg a zacskó-rázást. Így hipp-hopp egyszerre elkészül a panírozás!
- A panírozott húst érdemes a hűtőben pihentetni kb 1 órát – sokak szerint úgy lesz a rántott husi a legfinomabb!
- A rántott hús készítéséhez elég sok olajra van szükség – nem beszélve a keletkezett olajszagról. Nyáron a kerti grill sütő gáztűzhelyén süssük ki őket!
- Egészségesebb változat az, ha a sütőben sütjük 180 fokon – kevés olajban, természetesen mindkét oldalon. Így büdös sem lesz nagyon, és egyszerre sok csirkefalatot ki lehet sütni!
- A falatokat természetesen filézett csirkecombból is el lehet készíteni!
- Lisztérzékenyek liszt helyett sárgaborsó lisztet használjanak, zsemlemorzsa helyett rizsdarát (vagy glutén-mentes zsemlemorzsát).
- Zsemlemorzsát könnyen készíthetünk száraz kenyér ledarálásával – ha pedig friss kenyeret vagy zsemlét darálunk össze, a rántott hús bundásabb lesz!
Variációk
A fenti alap recept remek gyerekek számára, akik nem szeretik a komplex ízeket. Felnőttek számára még finomabbá varázsolhatjuk a csirke falatokat a következő tippek alapján:
-
A csirkehúst dörzsöljük be fokhagymakrémmel vagy préselt fokhagymával.
-
Pikánssá tehetjük úgy, hogy a tojásba paprikakrémet keverünk vagy a liszthez erős paprikát adunk.
-
Különösen finom rántott húst kapunk, ha a húst megkenjük dijoni mustárral, majd megforgatjuk aprított zöldfűszerekben, utána tojásban, zsemlemorzsában.
-
A szemlemorzsába is lehet zöldfűszereket, szárított fűszereket keverni – pl petrezselyem zöldet, snidlinget, koriandert.
-
Nagyon finom a sajtos változat is – keverjünk fokhagymakrémet és aprított petrezselyem zöldet a tojáshoz, és reszelt parmesan sajtot a zsemlemorzsához. Panírozzuk be a húst majd süssük ki a sütőben (az eredmény hasonlít a rántott Kijevi csirkéhez, de kevésbé zsíros)
Felhasználási tippek
-
A rántott csirke falatokat fogyaszthatjuk főételként is – krumplipürével, rizi-bizivel vagy egyéb finom köretekkel.
-
Remek parti étel – felnőtt bulikra, gyerekzsúrokra egyaránt.
-
Mivel hidegen is fogyasztható, remek piknik-étel is lehet!