Ez a tejmentes és gluténmentes banánkenyér tökéletes ínyencség azok számára, akik tej- és/vagy gluténérzékenyek, vagy egészség-tudatosak. Ha nagyon érett banánt használunk, a cukrot 50 g-ra csökkenthetjük, mivel a banán és a mazsola biztosít elég édes ízt. Ez a sütemény ideális reggelire, uzsonnára vagy délutáni teára – de piknikre, kirándulásra is becsomagolható.
Hozzávalók
- 150 ml zabtej
- 75 g gluténmentes zabpehely
- 100g mazsola
- 100g növényi-alapú vaj vagy margarin
- 2 érett banán
- 50g gluténmentes liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk fahéj
- 1 tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 3 db tojás
- 75 g finomítatlan nádcukor
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. Kivajazunk és kibélelünk egy közepes kenyérsütő formát.
- Egy kis tálban összekeverjük a zabtejet, zabpelyhet és a mazsolát. 10 percig pihentetjük.
- A margarint a tűzhelyen egy kis lábasban megolvasztjuk és hagyjuk kb 10 percig kihűlni.
- A banánt egy kis tálban pépesítjük.
- Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet, fűszerporokat és a sütőport.
- Egy másik tálban a cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd a lisztes keverékhez adjuk. Jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a banánt és a beáztatott zabpelyhet és mazsolát.
- A tésztát a formába kanalazzuk, egyenletesre elsimítjuk a tetejét.
- 50-60 percig sütjük, vagy amíg egy beleszúrt fa pálcika vagy nyárstű tisztán jön ki.
- Amikor a sütemény átsült, kivesszük a sütőből, és hagyjuk 5 percig a formában hűlni, majd egy rácsra kiborítjuk.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd felszeleteljük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu