Gyümölcssaláta egész évben készíthető friss, fagyasztott, befőzött vagy konzerv gyümölcsökből. Természetesen legegészségesebb a friss, szezonális zöldségből készült verzió, de nem mindig van erre lehetőségük, különösen télen.
Élettani hatások
A jelenlegi hivatalos álláspont szerint, optimális egészségünk érdekében napi öt friss gyümölcsöt szükséges fogyasztanunk. Ennek legegyszerűbb formája egy változatos gyümölcssaláta!
Érdemes megemlíteni, hogy sok elismert dietetikus és orvos véleménye alapján friss gyümölcsöket önmagukban, speciálisan kombinálva, és maximum joghurttal, kefirrel tálalva ajánlatos fogyasztani, lehetőleg éhgyomorra – azaz reggelire vagy délutáni uzsonnára – vagy legalább fél órával főétkezés előtt. Mivel a legtöbb gyümölcs emésztése gyorsabb, fehérjével vagy szénhidráttal kombinálva a gyomrunkban el kezd erjedni – ezáltal lelassul az emésztésünk, ami gázt, puffadást és hasfájást okozhat. Desszertként célszerűbb sült, befőzött gyümölcsből vagy kompótból készült saláta tálalása.
Gyümölcssaláta készítése
- Egy egészséges gyümölcssaláta készítése nagyon egyszerű, de érdemes odafigyelni a kombinációkra. Lehetőleg olyan gyümölcsöket alkalmazzunk, amelyek ízben kiegészítik egymást. Ajánlatos a kissé savanykás gyümölcsöt édessel kombinálni (pl mangó-málna). Továbbá figyeljünk a színekre is – egy szép színes saláta nem csupán mutatós, de jobban is esik! Minél mélyebb, intenzívebb egy gyümölcs színe annál több az antioxidáns tartalma!
- Nem muszáj rengeteg gyümölcsöt alkalmazni, elég 3-5 különböző termés. Sőt, lehet készíteni azonos gyümölcsfajta salátákat is, pl egy bogyós salátát (eper, szeder, málna, ribizli, áfonya) vagy egy egzotikus salátát (mangó, ananász, kiwi, papaya, maracuja).
- Fontos, hogy érett gyümölcsöket használjunk – nem csupán finomabb így a saláta, de édesítésre sem lesz szükségünk.
- Ha lehet, ne alkalmazzunk édesítőt. Ha muszáj, akkor az legyen méz, agavé szirup vagy juhar szirup, ne cukros, főzött szirup! Kiváló édesítő lehet néhány szem aszalt gyümölcs is (mazsola, barack, datolya vagy szilva). Öntetként pedig alkalmazhatunk friss narancs, ananász vagy mangó levet.
- Fagyasztott gyümölcssaláta különösen finom és hűsítő nyáron, fagylalt, sorbet vagy jégkása helyett. A bogyós terméseket összetörhetjük villával vagy aprítógépben, ami egyből fogyasztható valami egyszerű kiegészítővel, öntettel. A legtöbb kiolvasztott gyümölcs azonban puha, mállós lesz – ezek inkább desszertek (pl. gyümölcshab, trifle, crumble) készítéséhez alkalmasak.
- Kompót, befőtt vagy konzerv gyümölcssaláta télen még mindig jobb, mintha a zéró gyümölcsfogyasztás, de lehetőleg alacsony cukortartalmú vagy cukormentes verziót válasszunk! Egy házilag készített kompót különösen finom lehet, amit fel lehet dobni néhány darab friss terméssel és fűszerekkel.
- Különleges, egzotikus gyümölcssalátákat készíthetünk grillezett, marinált, fűszerezett gyümölcsökből – chili, fahéj, csillagánizs, gyömbér, szegfűszeg stb segítségével.
Gyümölcssaláta tálalása
- Gyümölcssaláta díszítésére kiváló a gránátalma vagy maracuja magjai. Továbbá díszíthetjük zöldfűszerekkel is – elsősorban a bazsalikom és a mentalevél passzol gyümölcsökhöz.
- Ha nem egyből tálaljuk a gyümölcssalátát, akkor érdemes meglocsolni friss citromlével, hogy ne barnuljon el a gyümölcs (pl alma, körte, banán, sárgabarack esetében).
- A gyümölcssalátát tálalhatjuk vaníliakrémmel, tejszínhabbal, fagylalttal – az egészségesebb verziókhoz alkalmazzunk kefirt, natúr túrókrémet vagy görög joghurtot.
- Sok gyümölcsöt (pl dinnyét) lehet tálalni morzsált feta sajttal is.
- A gyümölcssaláta tetejére szórhatunk aprított diót, mogyorót vagy magvakat. Különösen egészséges a darát lenmag vagy chia mag.
- A gyümölcssaláta található kekszmorzsával is – különösen passzol hozzá az Amaretti keksz pl Mascarpone-vel kombinálva. Vagy morzsált habcsók is nagyszerűen feldobhatja! Keksz receptek>>
- Ha desszertként tálaljuk a gyümölcssalátát, akkor meglocsolhatjuk vagy előre beáztathatjuk a gyümölcsöket alkoholba – ideális erre pl. az Amaretto, rum, brandy.
Íme néhány gyümölcssaláta recept:
Gyümölcssaláta receptek
- Ananász és mangó saláta
- Joghurtos bogyós saláta
- Chilis grillezett ananász
- Juharszirupos ananász
- Dinnye és feta saláta
- Téli kompót
- Fűszeres mandarin gránátalmával
- Brandys cseresznye
- Sült szilva kompót
Kapcsolatos cikkek